Νοσοκομεία σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, αποδεκατισμένα από προσωπικό, χωρίς υλικά και με διοικήσεις σε καθεστώς… εκκαθάρισης. Φαρμακεία με άδεια ράφια και φάρμακα προς απόσυρση από την ελληνική αγορά. Ασθενείς σε λίστες αναμονής και σε ράντζα.
Αυτή είναι η σημερινή εικόνα στο σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης της χώρας, με τους ασθενείς να αναγκάζονται ή να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη ή να προσεύχονται για να βρουν την υγεία τους.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση της «ναυαρχίδας» της Δυτικής Αθήνας, του νοσοκομείου «Αττικόν». Ο προϋπολογισμός του 2015 έχει υποδιπλασιαστεί (61.877.567 από 108.977.013 το 2012), ενώ οι ασθενείς έχουν υπερδιπλασιαστεί, σε τακτικά ιατρεία, επείγοντα, νοσηλεία.
Στο νοσοκομείο, εκτός λειτουργίας παραμένει ο μαγνητικός τομογράφος, η ακτινοσκόπηση, 11 κλίνες εντατικής θεραπείας, οι μισές χειρουργικές αίθουσες, ενώ υπολειτουργούν η Μονάδα Νεογνών με δύο μόνο νεογνολόγους και οκτώ νοσηλεύτριες, ενώ καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις υλικών, σύμφωνα με το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σε 350 ανέρχονται οι κενές οργανικές θέσεις, με αποτέλεσμα οι νοσηλείες για τμήματα των 32 κλινών, στις οποίες προστίθενται και ράντζα, να πραγματοποιούνται από δύο νοσηλευτές ή έναν στη νυχτερινή βάρδια.
Καταγγελία
Οι εργαζόμενοι στο «Αττικόν» καταγγέλλουν μάλιστα ότι «τις ελλείψεις προσωπικού προσπαθούν να τις αντιμετωπίσουν με «δούλους», επικουρικούς, πενταμηνίτες, εργολαβικούς» αλλά και με «πανεπιστημιακούς υπότροφους, που θέλουν να τους βάλουν να εφημερεύουν και να χειρουργούν στα νοσοκομεία». Αποτέλεσμα, τα ράντζα να έχουν γίνει μόνιμες κλίνες στις παθολογικές κλινικές ενώ σταδιακά τείνουν να γίνουν μόνιμο καθεστώς και στις χειρουργικές κλινικές. «Αυτό βέβαια οδηγεί σε έξαρση των λοιμώξεων από πολυανθεκτικά μικρόβια, όπως π.χ. τον Αύγουστο του 2014 όπου οι μισοί νοσηλευόμενοι στη χειρουργική κλινική ήταν φορείς πολυανθεκτικού μικροβίου», αναφέρει το Σωματείο.
Η κατάσταση για τους ασθενείς είναι δραματική με παράταση νοσηλείας αλλά και λίστες αναμονής στα χειρουργεία που κυμαίνονται από από τρεις μήνες έως ένα χρόνο!
Τα τμήματα ξεμένουν από γάζες, λευκοπλάστ, καπάκια καθετήρων, σάκους στομιών, γάντια, αντιελκωτικά φάρμακα, βασικά αντιβιοτικά, το χειρουργείο από βασικά ράμματα, πλέγματα (ακόμη και πολυπροπυλενίου κόστους 50-100 ευρώ), εργαλεία λαπαροσκοπικής χειρουργικής, συρραπτικά, αιμοστατικά και η λίστα με τις ελλείψεις δεν έχει τέλος!
Για αρκετούς μήνες το 2014 δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν λαπαροσκοπικές επεμβάσεις, δεν υπήρχαν συρραπτικά και κανενός είδους πλέγμα για κήλη! Η κατάσταση με τα συρραπτικά και τα πλέγματα συνεχίζεται και το 2015.
Παρόμοια κατάσταση καταγράφεται στα περισσότερα νοσοκομεία. Συνολικά, μία στις τρεις είναι κενές οι οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία, σε «ψαλιδισμένους» μάλιστα οργανισμούς που συστήθηκαν την περίοδο των Μνημονίων με καταργήσεις χιλιάδων κλινών, κλινικών και οργανικών θέσεων.
Ειδικότερα, στο ΕΣΥ σε 30.000 ανέρχονται οι κενές οργανικές θέσεις. Ήδη έχουν αποχωρήσει 17.000 άτομα και πρόκειται να αποχωρήσουν εντός των επόμενων τριών μηνών άλλοι 3.000 υπάλληλοι. Η κάλυψη είναι μία νοσηλεύτρια για κάθε βάρδια σε κλινικές 40 ασθενών και δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη.
Αριθμός – ρεκόρ
Αυτό επιβεβαιώνεται άλλωστε και από τον αριθμό ρεκόρ της συμμετοχής σε προκήρυξη του ΑΣΕΠ: υπήρξαν 70.000 αιτήσεις για 690 θέσεις στα νοσοκομεία, που εγκρίθηκαν από την προπροηγούμενη κυβέρνηση. Μία στις εκατό οι πιθανότητες επιτυχίας και όμως οι υποψήφιοι για τη συμμετοχή τους πλήρωσαν 1 εκατ. ευρώ σε παράβολα (15 ευρώ έκαστος).
Μεγάλα κενά
Κενές παραμένουν μία στις τρεις οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία. Με 30.000 λιγότερους εργαζόμενους λειτουργούν τα νοσοκομεία.
17.000 άτομα έχουν αποχωρήσει τα τελευταία χρόνια από το ΕΣΥ και πρόκειται να αποχωρήσουν εντός των επόμενων τριών μηνών άλλοι 3.000 υπάλληλοι.
Αντιστοιχεί μόλις μία νοσηλεύτρια για κάθε βάρδια σε κλινικές 40 ασθενών.
70.000 αιτήσεις σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για 690 θέσεις στα νοσοκομεία.