Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2021

Στην Επίδαυρο δεν θα άρεσαν τα παλλόμενα τα πέη του Φαμπρ!

Γράφει η Ευτυχία Αλικάκου

Την παραίτησή του από επικεφαλής του Φεστιβάλ Αθηνών υπέβαλε ο Βέλγος Γιαν Φαμπρ, μετά το σάλο που δημιουργήθηκε από την απόφασή του αφιερώσει όλο το Φεστιβάλ Αθηνών σε βελγικές παραγωγές καθώς, όπως είπε, δεν είχε χρόνο να εξετάσει τις ελληνικές προτάσεις! Μάλιστα, ο ίδιος ανακοίνωσε εν γνώσει του Υπουργού κυρίου Μπαλτά ότι η πρώτη και μόνη επιβεβαιωμένη παράσταση για φέτος το καλοκαίρι στο αρχαίο θέατρο θα ήταν το «Mount Olympus: to glorify the cult of tragedy», γνωστή και ως «Παλλόμενα Πέη» με άνδρες ολόγυμνους να χορεύουν συρτάκι.

Δεν είναι όμως μόνο η στάση του κυρίου Φάμπρ που χρήζει σοβαρής συζήτησης, άλλωστε σοφά έδειξε στον εαυτό του τη πόρτα της εξόδου από ένα από τα σημαντικότερα και ιερότερα καλλιτεχνικά δρώμενα της εποχής. Τα πράγματα είναι απλά. Αν θες να προβάλλεις το μεγαλείο του πολιτισμού σου να επιλέγεις να υπηρετήσεις αυτή τη σου τη φιλοδοξία μέσα από τις κατάλληλες θέσεις. Εφόσον ο κύριος Φάμπρ αποδέχθηκε τη θέση του επικεφαλούς ενός ελληνικού Φεστιβάλ, θα έπρεπε να αντιλαμβάνεται ότι δεν θα ήταν εφικτό αφενός να μην συμπεριλάβει τουλάχιστον κατά το ήμισυ ελληνικές παραγωγές με έλληνες ηθοποιούς στο Φεστιβάλ και αφετέρου ότι το αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου δεν είναι κανένα υπαίθριο θεατράκι άνω Παναγιάς. Είναι ίσως το λίκνο της αρχαίας θεατρικής μας παράδοσης και μία από τις ελάχιστες σταθερές και όσια του πολιτισμού μας που κρατάμε με νύχια και με δόντια. Και μετά ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι αδύνατον να παραμείνει ασχολίαστη και χωρίς ψόγο η απαράδεκτη στάση που κράτησε ο Υπουργός Πολιτισμού κύριος Μπαλτάς αφότου έγιναν γνωστές σε όλους οι κατάπτυστες δηλώσεις του Βέλγου καλλιτέχνη. Η χώρα διέρχεται έναν κυκεώνα παρακμής, κοινωνικής και ηθικής σήψης με φόντο ένα φαύλο πολιτικό σύστημα που μέρα με τη μέρα εκτίθεται όλο και περισσότερο σε ειδήσεις για πράξεις διαπλοκής και αδιαφάνειας. Τα hashtag #παραιτηθείτε και #φύγετε φιγουράρουν συνεχώς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ωστόσο τα κυβερνητικά στελέχη αλλά και ο πρωθυπουργός συνεχίζουν να προκαλούν το κοινό αίσθημα. Θες επειδή θέλουν να κάνουν θεαματική έξοδο, θες επειδή δεν τους καίγεται καρφί, θες επειδή όπως μάλλον συνέβη εν προκειμένω θέλουν να στρέψουν αλλού τη προσοχή του κόσμου ώστε να μην αντιλαμβάνεται τα υπόλοιπα σοβαρά ζητήματα του τόπου, το σίγουρο είναι ότι τώρα που ευτελίστηκε πανηγυρικά και ο πολιτισμός μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να παίζει άλλο με την υπομονή της κοινωνίας.

Ορθώς παραιτήθηκε ο Φάμπρ. Μαζί του όμως θα περίμενε κάνεις να παραιτηθεί και ο κύριος Μπαλτάς, αυτός που εξέθρεψε το «ψώνιο» του Βέλγου, αυτός που επέτρεψε με την ανοχή του πρωθυπουργού να αποτελέσει η Επίδαυρος υποψήφιο χώρο για την επίδειξη μιας κιτς παράστασης με πέη. Κανένα πρόβλημα με το γυμνό, και είναι αλήθεια ότι η τέχνη γνωρίζει δύσκολα όρια και προκαταλήψεις, όχι όμως σε αυτό τον ιερό χώρο και όχι χάριν δημιουργίας εντυπώσεων. Ας ελπίσουμε ότι ο Φάμπρ θα αντικατασταθεί από κάποιον άξιο και ότι δεν θα ξαναχρειαστεί να γίνουμε γνώστες τέτοιων ειδήσεων. Αφήστε ήσυχο τουλάχιστον το πολιτισμό, αρκετό κακό έχετε προκαλέσει στη χώρα!

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων