Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου, 2021

Στην επικήδεια τελετή για τον Χ. Κολ θα πραγματοποιήσει ομιλία η Μέρκελ παρά τις αντιρρήσεις

Μετά τον θάνατο του Χέλμουτ Κολ, του «Καγκελαρίου της Επανένωσης», δεν άργησαν να ξεσπάσουν πολιτικές και οικογενειακές αντιπαραθέσεις γύρω από το πού και πώς θα τιμηθεί η μνήμη και η πολιτική κληρονομιά του πριν αυτός οδηγηθεί στην τελευταία του κατοικία, οι οποίες αναθερμαίνονται ενόψει της αυριανής τελετής μνήμης για τον Χέλμουτ Κολ στο Ευρωκοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τη χήρα του Χέλμουτ Κολ, Μάικε Κολ-Ρίχτερ, ο σύζυγός της είχε απορρίψει επανειλημμένα την ιδέα να μιλήσει η Άγγελα Μέρκελ στην κηδεία του. Η κατά 34 χρόνια νεότερη του γυναίκα παντρεύτηκε το 2008 τον Χέλμουτ Κολ, λίγα χρόνια μετά τον θάνατο της πρώτης του συζύγου, Χανελόρε. Η οικογένεια του Χέλμουτ Κολ δεν ήταν προσκεκλημένη στον γάμο. Μετά το ατύχημα που καθήλωσε τον Κολ σε αναπηρικό καροτσάκι, η δεύτερη σύζυγός του ανέλαβε να εκπροσωπεί τα συμφέροντά του και μαζί με αυτά και την υψηλή εποπτεία της πολιτικής του κληρονομιάς.

Παρά τις αντιδράσεις, η Άγγελα Μέρκελ θα μιλήσει ως επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης στην ευρωπαϊκή τελετή μνήμης που θα διεξαχθεί αύριο προς τιμήν του Κολ στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, για την προσφορά του στην ενωμένη Ευρώπη. Μετά την τελετή η σορός του θα μεταφερθεί για την κηδεία στον καθεδρικό ναό του Σπάιερ, κοντά στη γενέτειρά του, το Λουντβιχσχάφεν, όπου θα ταφεί στο παρακείμενο νεκροταφείο.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων