Η Κίνα εγκατέστησε την Κυριακή το τελευταίο κομμάτι του μεγαλύτερου ραδιοτηλεσκοπίου στον κόσμο, ένα «πιάτο» διαμέτρου 500 μέτρων που μεταξύ άλλων θα μπορούσε να ανιχνεύσει σήματα από εξωγήινους πολιτισμούς.
Το τηλεσκόπιο Fast (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope), 30 φορές μεγαλύτερο από ποδοσφαιρικό γήπεδο, κατασκευάστηκε μέσα σε μια φυσική κοιλότητα στη φτωχή νοτιοδυτική επαρχία του Γκουϊτζόου, προστατευμένο από τα ραδιοκύματα ανθρώπινης προέλευσης.
Με την τοποθέτηση του τελευταίου από τα 4.900 τριγωνικά πάνελ που σχηματίζουν το «πιάτο» του Fast, επιφάνειας 196.000 τετραγωνικών μέτρων, οι επιστήμονες μπορούν να αρχίσουν δοκιμές προκειμένου να τεθεί επίσημα σε λειτουργία το τηλεσκόπιο τον Σεπτέμβριο, ανέφερε στο πρακτορείο Xinhua εκπρόσωπος της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών.
Το τηλεσκόπιο των 180 εκατομμυρίων δολαρίων θα παραμείνει το ισχυρότερο του κόσμου για μία με δύο δεκαετίες, εκτιμά η Ακαδημία.
Από το 1964 μέχρι σήμερα, το ρεκόρ μεγέθους ανήκε στο ραδιοτηλεσκόπιο του Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο, το οποίο έχει διάμετρο 305 μέτρων και βασίζεται στο ίδιο βασικό σχέδιο με το Fast.
Προς εντοπισμό νέων σωμάτων
Σε αντίθεση με το Αρεσίμπο, του οποίου η κεραία έχει σταθερή καμπύλη, το Fast χρησιμοποιεί κινούμενα πάνελ τα οποία μπορούν να μεταβάλλουν το σχήμα της κεραίας και να σχηματίζουν ένα παραβολοειδές ευθυγραμμισμένο με την επιθυμητή κατεύθυνση στον ουρανό.
Επιπλέον, το Fast θα μπορεί να καλύψει μια μεγαλύτερη περιοχή του ουρανού, σε γωνία μέχρι 40 μοιρών από το λεγόμενο ζενίθ, το ψηλότερο σημείο που μπορεί να κοιτάξει το τηλεσκόπιο στον ουρανό, συγκριτικά με μόλις 20 μοίρες για το Αρεσίμπο.
Το Fast, ανοιχτό στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, «έχει το δυναμικό να αναζητήσει νέα, παράξενα σώματα, να βοηθήσει στην κατανόηση της προέλευσης του Σύμπαντος και να ενισχύσει τις προσπάθειες αναζήτησης εξωγήινης ζωής» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών.