Τρίτη, 29 Νοεμβρίου, 2022

Στην πολιτική κ. Μητρόπουλε, τίποτα δεν είναι αυτονόητο

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Το ότι κάτι είναι αυτονόητο, δε σημαίνει ότι μπορεί και να λέγεται. Όταν το κάνεις ρητό, είναι επειδή θέλεις να καταδείξεις κάτι.

Ο Αλέξης Μητρόπουλος δημιούργησε αναστάτωση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη δήλωσή του περί συνέχειας της μνημονιακής πολιτικής από κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία.

Ο Αλέξης Μητρόπουλος μιλώντας προχθές στο Βήμα FM ανέφερε συγκεκριμένα ότι «Με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δεν θα έχει ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ από μνημονιακές ή παραμνημονιακές, φιλομνημονιακές δυνάμεις» . Σε μια επόμενη αποστροφή του λόγου του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είναι ενδεχόμενο να συνεχίσει τη μνημονιακή πολιτική. Είναι πολύ πιθανό.» στην προσπάθειά του να εξηγήσει ότι χωρίς ισχυρή πλειοψηφία και με την ανάγκη να πρέπει να συμπεριλάβει ως κυβέρνηση την ατζέντα άλλων κομμάτων στα δεξιά του, θα είναι αδύνατο να προχωρήσει σε  «επιθετική διαπραγμάτευση, επειδή το πρόγραμμα των δύο μνημονίων συν ένα μισό δεν οδηγεί πουθενά, αλλά σ’ αυτό που λέμε φτωχογόνα ανάπτυξη, όπως λέμε στο χωριό μου.», συμπληρώνοντας,  «Πρέπει μια ισχυρή κυβέρνηση να το θέσει αυτό.»

Η αντίδραση του Γιάννη Μηλιού, υπεύθυνου οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν πολύ σκληρή, στην προσπάθειά του να ξεκαθαρίσει ότι ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει λήξη του μνημονίου, χωρίς ψιλά γράμματα. «Θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι θα τελειώνουμε με τα μνημόνια και τη λιτότητα. Όποιος νομίζει ότι υπό οποιεσδήποτε συνθήκες μπορεί ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθήσει μνημονιακές πολιτικές θα πρέπει να επανεξετάσει ο ίδιος τη θέση του και τη στάση του στον ΣΥΡΙΖΑ» ήταν η δήλωσή του εχθές στον REAL FM όταν καλέστηκε να σχολιάσει τα του Μητρόπουλου ειπωμένα.

Η απάντηση του κ Μητρόπουλου ήταν ότι είπε το αυτονόητο. Ακόμη και αν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει τέλος της μνημονιακής πολιτικής, πώς αυτό θα το καταφέρει χωρίς την απόλυτη και μάλιστα ισχυρή πλειοψηφία της Βουλής; Είναι όντως λογικό το σχόλιο του βουλευτή, πλην όμως θα έπρεπε να γνωρίζει από την εμπειρία του ότι στην πολιτική τίποτα δεν είναι αυτονόητο.

Αυτό που είναι προφανές είναι ότι προσπάθησε να δημιουργήσει έναν μικρό εκφοβισμό με τις προσχθεσινές του δηλώσεις. Ψηφίστε ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να έχουμε την ισχυρή πλειοψηφία για να ανατρέψουμε τη μνημονιακή πολιτική. Αυτό όμως που κατάφερε ήταν να κάνει ρητό αυτό που φοβούνται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε περίπτωση που χρειαστεί να συγκυβερνήσουν με μικρότερα κόμματα. Γιατί είναι τα μικρότερα κόμματα που ορίζουν την ατζέντα, ειδικά όταν τα έχεις πιο πολύ ανάγκη παρά ποτέ. Όμως το ότι είναι αυτονόητο, δε σημαίνει ότι μπορεί και να λέγεται κ Μητρόπουλε. Όταν το κάνεις ρητό, είναι επειδή θέλεις να καταδείξεις κάτι. Ωστόσο δε φάνηκε να θέλει να κάνει κάτι τέτοιο. Στην πορεία θα φανεί άλλωστε ότι θα είναι πιο προσεκτικός στις εικασίες του.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων