Ο καθηγητής Μάρκ Άρμστρονγκ και η ομάδα Αυστραλών επιστημόνων του πανεπιστημίου Monash της Μελβούρνης της οποίας ηγείται, ολοκλήρωσαν το πρωτότυπο του πρώτου βιονικού ματιού παγκοσμίως.
Οι πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, υπολογίζεται να γίνουν το 2014 και στόχος της δημιουργίας αυτής είναι να βοηθήσει τους μη βλέποντες να κινούνται καλύτερα, ευκολότερα και ασφαλέστερα σε οποιοδήποτε χώρο αντικαθιστώντας σε πρώτη φάση το μπαστούνι και τον εκπαιδευμένο σκύλο. Μάλιστα, αν η δοκιμή του βιονικού ματιού στεφθεί με επιτυχία υπολογίζεται πως τα άτομα με ολική απώλεια όρασης θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν την όρασή τους ακόμη και έως 85%.
Τον σχεδιασμό και τη δημιουργία του βιονικού ματιού, ανέλαβαν ειδικοί σχεδιαστές οι οποίοι δημιούργησαν μια περίπλοκη συσκευή που περιλαμβάνει μια μικροσκοπική κάμερα προσαρμοσμένη σε σκελετό γυαλιών και ένα μικροτσίπ που εμφυτεύεται στον εγκέφαλο του ατόμου. Έτσι, οι εικόνες που καταγράφονται με την κάμερα, μεταδίδονται στο μικροτσίπ, το οποίο θα διεγείρει τον εγκέφαλο του χρήστη με τα αντίστοιχα σήματα. Η κάμερα του σκελετού των γυαλιών είναι περιστρεφόμενη και ακολουθεί μέσω αισθητήρων την φυσιολογική κίνηση του ματιού ενώ οι εικόνες που καταγράφει σε υψηλή ανάλυση μετατρέπονται μέσω του ενσωματωμένου επεξεργαστή στον βραχίονα των γυαλιών σε ασπρόμαυρες χαμηλής ανάλυσης ώστε να αποσταλούν στο μικροτσίπ του εγκεφάλου.
Μάλιστα οι ερευνητές του προγράμματος πιστεύουν πως όταν η συσκευή τελειοποιηθεί, θα δίνει στους χρήστες της την δυνατότητα να διαβάζουν ακόμη και μεγάλα γράμματα και πως μελλοντικά θα αντικαταστήσει όλα τα βοηθήματα για τους μη βλέποντες.
Αν και η συσκευή θεωρείται τεχνικά πολύπλοκη, η τοποθέτησή της στους χρήστες μπορεί να πραγματοποιηθεί με επέμβαση ρουτίνας κατά την οποία τα μικροτσίπ θα εμφυτεύονται στον φλοιό των ματιών του ασθενούς και στο πίσω μέρος του εγκεφάλου του με την μορφή μικροσκοπικού πλέγματος.