Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου, 2021

Στη φυλακή δεκάδες στελέχη της δικτατορίας Πινοσέτ

Χιλιανός δικαστής επέβαλε αυτή την εβδομάδα ποινές φυλάκισης σε πάνω από 100 πρώην στελέχη της ασφάλειας επί των ημερών της στρατιωτικής δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990), σε μια από τις μαζικότερες καταδίκες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων την περίοδο εκείνη.

Ο δικαστής Ερνάν Κριστόσο καταδίκασε 106 πρώην πράκτορες της DINA, της υπηρεσίας ασφαλείας του Πινοτσέτ, για την απαγωγή και τη δολοφονία 16 ανθρώπων στο πλαίσιο της λεγόμενης «Επιχείρησης Κολόμπο», τα πρώτα χρόνια της στρατιωτικής χούντας στη Χιλή.

Ο δικαστής αποφάνθηκε ότι οι 16 άνθρωποι που δολοφονήθηκαν, μέλη και υποστηρικτές του σοσιαλιστικού κόμματος, είχαν συλληφθεί από τους πράκτορες της Εθνικής Διεύθυνσης Πληροφοριών (DINA) το 1974 και το 1975 στο Σαντιάγο. Μεταφέρθηκαν σε κέντρα κράτησης όπου γίνονταν βασανιστήρια σε προάστια της πρωτεύουσας και δεν τους ξαναείδε ποτέ κανείς ζωντανούς.

Την εποχή εκείνη το καθεστώς δικαιολογούσε τις εξαφανίσεις ισχυριζόμενο ότι τα θύματα είχαν φύγει μυστικά από τη χώρα. Αργότερα υποστήριξε ότι τα θύματα σκοτώθηκαν εξαιτίας εσωτερικών συγκρούσεων στις αντιδικτατορικές οργανώσεις.

Ο Πινοτσέτ ανέτρεψε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του σοσιαλιστή προέδρου Σαλβαδόρ Αγιέντε την 11η Σεπτεμβρίου 1973. Η διαβόητη ασφάλεια του στρατιωτικού καθεστώτος του συνεργάστηκε με τις δικτατορίες της Αργεντινής, της Βραζιλίας και άλλων χωρών της Λατινικής Αμερικής στο πλαίσιο της συντονισμένης «Επιχείρησης Κόνδορας».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων