Καλοκαίρι ανακατατάξεων και deals στον ενεργειακό χάρτη της χώρας. Μετά τη πώληση της ΤΕΝΕΡΓΤΕΝΕΡΓ 0,00% στη Masdar τα φώτα τώρα στρέφονται στην Helleniq Energy, η οποία έχει προγραμματισμένη για τις 27 Ιουνίου την τακτική Γενική της Συνέλευση.
Στη τελική ευθεία μπαίνουν τόσο το δρομολογημένο διαζύγιο του ομίλου με την ιταλική Edison, όσον αφορά την Elpedison, όσο και η έξοδός του από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Στο σκέλος της κοινής εταιρείας προμήθειας ρεύματος, αμφότεροι οι μέτοχοι, ετοιμάζονται για την τελική «δημοπρασία», δηλαδή τη μάχη των προσφορών για την επόμενη μέρα της εταιρείας, η έναρξη της οποίας τοποθετείται εντός του Ιουλίου.
Το διαζύγιο θεωρείται προεξοφλημένο, αμφότερες οι πλευρές δηλώνουν ότι θέλουν να αγοράσουν, όχι να πουλήσουν, το μερίδιο 50% του άλλου και η μάχη αναμένεται αμφίρροπη, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι τουλάχιστον προς ώρας, δεν έχει υπάρξει συμφωνία πάνω σε κοινή αποτίμηση της Elpedison. Οι μεν Ιταλοί φέρονται να την τοποθετούν στα επίπεδα των 500-600 εκατ. ευρώ, ο δε ελληνικός όμιλος διύλισης χαμηλότερα.
Βάσει της συμφωνίας μετόχων, αμφότεροι διαθέτουν το δικαίωμα πώλησης (put option) του δικού τους 50% και το δικαίωμα αγοράς (call option) του 50% της άλλης πλευράς. Κάθε πλευρά, μπορεί με βάση την αποτίμηση που κάνει η ίδια για την εταιρεία, να υποβάλλει στην άλλη τη προσφορά της και εκείνη να την αποδεχτεί ή να υποβάλει αντιπροσφορά.
Αυτή η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί αρκετές φορές. Και παρ’ ότι οι αρχικές πληροφορίες, ήθελαν οι διαπραγματεύσεις για την Elpedison να ολοκληρώνονται στις αρχές καλοκαιριού, αν επαληθευτεί το σενάριο που θέλει και τους δύο να τη διεκδικούν μέχρι τέλους, αυτό σημαίνει αφενός ότι το call option θα διαμορφωθεί σε υψηλά επίπεδα, αφετέρου ότι η διαδικασία δεν θα είναι τόσο σύντομη.
Σε αυτή τη φάση, της προπαρασκευής και των τελικών διαδικαστικών, βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα deals που πρόκειται να γίνει φέτος στην Ελλάδα και μια από τις μεγαλύτερες συναλλαγές των τελευταίων ετών, όχι μόνο στον ενεργειακό, αλλά συνολικά στον επιχειρηματικό τομέα.
Το τελικό ποσό θα κρίνει το που θα καταλήξει ο 4ος μεγαλύτερος πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα με μερίδιο 5,95%, περίπου 315.000 πελάτες και δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο, γεγονός που θα φέρει προφανώς αλλαγές στις ευρύτερες ισορροπίες της ενεργειακής αγοράς.
Ειδικά όταν μιλάμε για μια εταιρεία με άδειες τόσο για την κατασκευή μιας νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 826 MW στη Θεσσαλονίκη, όσο και για το τερματικό στα ανοιχτά του Θερμαϊκού Κόλπου με δύο πλοία (ένα για αποθήκευση αερίου FSU και ένα αποθήκευσης και αεριοποίησης FSRU), καθώς και με σχέδια για επενδύσεις σε μπαταρίες.
Η απεμπλοκή από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας
Το αίτημα για το διαζύγιο, για τις λεπτομέρειες του οποίου έχουν γίνει αρκετές συναντήσεις των δύο πλευρών, έχει τεθεί εδώ και πολλούς μήνες από την Helleniq Energy στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής του ομίλου με στόχο να αναπτυχθεί στη παραγωγή και τη προμήθεια με ένα όχημα, αντί για δύο, αφού κατέχει και το 35% στη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Η τελευταία δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων στη προμήθεια ρεύματος και φυσικού αερίου μέσω της Φυσικό Αέριο.
Μετά την αποτυχία της πρώτης απόπειρας να απεμπλακεί η Helleniq Energy από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, μέσω της πώλησης του ποσοστού της από κοινού με το 65% που κατέχει σ’ αυτήν το ΤΑΙΠΕΔ, τώρα οι πληροφορίες επιμένουν ότι βρίσκεται πολύ κοντά στη διάθεση του μεριδίου της στο ελληνικό Δημόσιο.
Στην πώληση δηλαδή του 35% προς το Δημόσιο, συμφωνία που επιδιώκεται να οριστικοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, όπως επιβεβαιώνουν πηγές και των δύο υπουργείων που εμπλέκονται στη διαδικασία, του Εθνικής Οικονομίας και του ΥΠΕΝ, χωρίς να γίνονται γνωστές άλλες πληροφορίες.
Σημειωτέον ότι η ΔΕΠΑ Εμπορίας, βαρύνεται με τις απαιτήσεις της Gazprom, ύψους 400 εκατ. ευρώ, για ρήτρες take or pay, για τις οποίες η διοίκηση της εταιρείας έχει προσφύγει στη διεθνή Διαιτησία.
Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι έχει βάσιμα επιχειρήματα να κερδίσει την υπόθεση, έπειτα από το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών αφενός ως προς τη τιμή πώλησης του ρωσικού αερίου, η οποία σύμφωνα με τη ΔΕΠΑ δεν είναι ανταγωνιστική, αφετέρου ως προς τη ρήτρα για την ελάχιστη προμήθεια ποσοτήτων που ενεργοποίησε η ρωσική πλευρά.
Οι διαφορές με τη Gapzrom δεν είναι η μοναδική εκκρεμότητα της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η άλλη αφορά επίσης μια υπόθεση που χρονίζει, τις δικαστικές εμπλοκές με την ELFE.
Η δεδηλωμένη πρόθεση της Helleniq Energy να εξυγιάνει το χαρτοφυλάκιό της και να απεμπλακεί από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας συνδέεται ευθέως με τις εξελίξεις γύρω από την Elpedison και με έναν ευρύτερο επανασχεδιασμό των δραστηριοτήτων στον ενεργειακό τομέα του ομίλου Λάτση.
Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσονται και οι πληροφορίες ότι οι δύο μέτοχοι (Paneuropean 40,41%, ΤΑΙΠΕΔ 31,18%), σχεδιάζουν και δεύτερο placement, τη διάθεση από το φθινόπωρο ενός δεύτερου πακέτου μετοχών, πιθανώς της τάξης του 15% με 20%. Είχε προηγηθεί εκείνο του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν διατέθηκε μέσω του χρηματιστηρίου ποσοστό 11% της Helleniq Energy.
Σε ό,τι αφορά τη φημολογία που είχε αναπτυχθεί, για είσοδο της Metlen στον ελληνικό όμιλο διύλησης, με αφορμή και τη συμμετοχή της στο προηγούμενο placement, μέσω του οποίου κατέχει πλέον το 1% της Helleniq Energy, είχε απαντήσει σχετικά ο ίδιος ο Ευάγγελος Μυτιληναίoς μιλώντας στη πρόσφατη Γενική Συνέλευση της εταιρείας.
«Η Helleniq Energy έχει δύο μεγάλους μετόχους, εκ των οποίων κανένας δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να πουλήσει. Άλλο το placement. Σέβομαι απόλυτα την οικογένεια Λάτση αλλά και τις διαδικασίες του Δημοσίου. Αν αυτό αλλάξει και η υπόθεση τεθεί σε άλλη βάση, τότε το πράγμα πάει αλλού. Η διύλιση είναι μια δραστηριότητα του ευρύτερου ενεργειακού τομέα στην οποία εμείς έχουμε παρουσία καιρό», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.
Πηγή euro2day.gr