Σε πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης αναμένεται να μετατραπεί από σήμερα Τρίτη και πάλι η Βουλή καθώς από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου αναμένεται να μεταβιβαστεί η δικογραφία για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis.
Όπως αναμενόταν και όπως είχε προαναγγείλει και το rp.gr μέσα από την αποκαλυπτική στήλη του «Ρατατούλης» η δικογραφία αποστέλλεται στη Βουλή καθώς από τη δικαστική έρευνα εμφανίζονται ως εμπλεκόμενοι -σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες- δύο πρώην πρωθυπουργοί και 8 πρώην υπουργοί, στο χρονικό διάστημα από το 2006 έως το 2015.
Τα υπό διερεύνηση αδικήματα αφορούν τη δωροδοκία και την απιστία και η Βουλή θα κληθεί να συζητήσει για τον Αντώνη Σαμαρά, τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο, τον σημερινό διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, τον Έλληνα επίτροπο στην Κομισιόν Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Άδωνι Γεωργιάδη, τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο καθώς και τους Ανδρέα Λοβέρδο, Μάριο Σαλμά, Ανδρέα Λυκουρέντζο και Γιώργο Κουτρουμάνη.
Είναι προφανές ότι για πρώτη φορά εμφανίζεται στη Βουλή δικογραφία που εμπλέκει τόσα πολλά και τόσο υψηλόβαθμα πολιτικά στελέχη. Αυτό από μόνο, αλλά κυρίως σε συνδυασμό με το γενικότερο πολιτικό κλίμα αναμένεται να προκαλέσει έντονες συζητήσεις και αντεγκλήσεις, όπως φαίνεται και από τις πρώτες δηλώσεις.
Κοντονής: Με εντολή Τσίπρα
Με εντολή του Αλέξη Τσίπρα η δικογραφία που αφορά πολιτικά πρόσωπα για το σκάνδαλο Novartis, διαβιβάζεται την Τρίτη στη Βουλή, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής μετά την ενημερωτική σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Κοντονής τόνισε ότι η ηθική απαξία και το οικονομικό κόστος που συσσωρεύτηκε εις βάρος του ελληνικού λαού με το σκάνδαλο με το φάρμακο, «είναι ζητήματα τεράστια που η Δικαιοσύνη διερευνά και θα διερευνήσει σε βάθος». Η δικογραφία θα είναι στα χέρια του προέδρου της Βουλής, θα ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα και με βάση την ενημέρωση και την ενδελεχή μελέτη ενός ογκώδους φακέλου θα λάβουν και τις τελικές θέσεις τους σε σχέση με τις περαιτέρω κοινοβουλευτικές και δικαστικές εξελίξεις.
Για το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους», μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος τόνισε πως όσοι μιλούν για πολιτικές διώξεις, καλό θα είναι να μη μιλάνε, γιατί όσο μιλάνε εκτίθενται.
Σαμαράς: Η συκοφαντία είναι το όπλο των δειλών
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του στο ΑΠΕ -ΜΠΕ αναφέρει τα εξής: «Πληροφορήθηκα τη νέα συκοφαντία του κ. Τσίπρα κατά του προσώπου μου. Και μάλιστα από κατασκευασμένες μαρτυρίες ανωνύμων. Επειδή η συκοφαντία είναι το όπλο των δειλών, τους λέω πως εμένα δεν με αγγίζουν! Να είναι βέβαιοι ότι οι συκοφάντες και όσοι είναι από πίσω θα λογοδοτήσουν οι ίδιοι στη δικαιοσύνη».
Πικραμμένος: Ουδεμία σχέση προσωπικά και της υπηρεσιακής κυβέρνησης
Με αφορμή τις διαρροές περί εμπλοκής του ονόματός του στην υπόθεση, ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει κάθε ανάμιξή του στην υπόθεση: «Ουδεμία σχέση έχω με το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, τόσο εγώ προσωπικά όσο και η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χρονικής περιόδου Μαίου-Ιουνίου 2012».
Στουρνάρας: Δεν υπέγραψα καμία απόφαση που να αφορά στη Novartis
Με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
« Ουδέποτε κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Υπουργός Οικονομικών είχα υπογράψει οποιαδήποτε απόφαση που να σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την εταιρία Novartis. Παρεμπιπτόντως, ουδεμία από το νόμο σχετική αρμοδιότητα έχει ο Υπουργός Οικονομικών. Η πολιτική στοχοποίηση και το bullying που υφίσταμαι εγώ και η οικογένεια μου τρία χρόνια τώρα έχει τα όρια της».
Βενιζέλος: Στήνουν σκηνικό φθηνού πολιτικού αντιπερισπασμού
Όσες φορές έκαναν το λάθος να μου επιτεθούν με συκοφαντίες μετάνιωσαν γιατί προσέκρουσαν στον τοίχο της αλήθειας. Τώρα βλέπω να αναφέρουν και το όνομα μου στην «υπόθεση Novartis» κατά τρόπο παντελώς ασυνάρτητο, μάλλον από συνήθεια. Επειδή μόνος μου γνώμονας ήταν και είναι πάντα το δημόσιο συμφέρον, δεν θα αφήσω αναπάντητη τη βάρβαρη προσβολή των θεσμών του κράτους δικαίου που συντελέσθηκε από την κυβέρνηση, σε συνεργασία δυστυχώς με δικαστικούς λειτουργούς, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα σκηνικό φτηνού πολιτικού αντιπερισπασμού.
Αβραμόπουλος: Η αρμοδιότητα για το φάρμακο δεν ήταν δική μου
«Με έκπληξη πληροφορήθηκα αναφορά του ονόματός μου στην δικογραφία για τη Novartis που απεστάλη στη Βουλή μαζί με άλλα ονόματα Πρωθυπουργών και Υπουργών της περιόδου 2006-2015.
Να σημειωθεί ότι την περίοδο που ήμουν Υπουργός Υγείας, από το 2006 ως το 2009 η πολιτική του φαρμάκου και η τιμολόγησή του δεν ανήκε στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας και συνεπώς ουδεμία σχέση είχα ούτε και θα μπορούσα να έχω με αυτό το ζήτημα. Η αρμοδιότητα για το φάρμακο περιήλθε στο Υπουργείο Υγείας δυο χρόνια μετά την αποχώρησή μου. Απλά και ξεκάθαρα. Συνεπώς δεν υφίσταται ζήτημα.»
Γεωργιάδης: «Τα όρια της γελοιότητας έχουν πλέον ξεπεραστεί!»
Με δύο αναρτήσεις στο Twitter τοποθετήθηκε ήδη ο ‘Αδονις Γεωργιάδης στις εξελίξεις για την υπόθεση της Novartis
«Τα όρια της γελοιότητας έχουν πλέον ξεπεραστεί!» έγραψε στην πρώτη ανάρτηση του και λίγη ώρα σε νεότερη ανάρτηση επεσήμανε:
«Αν αληθεύει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος πήγε να συναντήσει εν ενέργεια Δικαστικούς για ζήτημα που αφορά σε πολιτικούς του αντιπάλους τότε πραγματικά δεν έχουν πλέον κανέναν φραγμό».
Τι απαντά η Novartis
Παράλληλα, η εισαγγελία Διαφθοράς προχώρησε στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος ενός υψηλόβαθμου στελέχους της Novartis. H δίωξη αφορά στο αδίκημα της δωροδοκίας ενώ εκδόθηκε διάταξη απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Δευτέρας (05/02), η Novartis αναφέρει: «Έχουμε λάβει γνώση των δημοσιευμάτων σχετικά με τις επιχειρηματικές μας πρακτικές στην Ελλάδα. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τις αρχές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και δεν μπορούμε να σχολιάσουμε περαιτέρω αυτή την στιγμή».
Έχουν ήδη παραγραφεί;
Σύμφωνα πάντως με δικαστικές πηγές, η Βουλή ενδεχομένως δεν θα μπορέσει να αποφανθεί επί της ουσίας καθώς ουσιαστικά, με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών τα συγκεκριμένα αδικήματα, ακόμη κι αν έχουν τελεστεί είναι παραγεγραμμένα.
Αυτό φυσικά δεν ισχύει για την περίπτωση του «βρώμικου χρήματος».