Η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αποτελεί πλέον ιστορικό γεγονός καθώς τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 151 βουλευτές δήλωσαν «ναι» απαντώντας στο σχετικό ερώτημα.
Πλέον, το ενδιαφέρον μονοπωλεί η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών για την οποία τα Σκόπια ενημέρωσαν και επισήμως την ελληνική κυβέρνηση ότι έχουν εκπληρώσει όλους τους όρους που προβλέπονταν για την αλλαγή του Συντάγματος.
Έτσι, ενώ για την Κυριακή προγραμματίζεται η διοργάνωση μεγάλου συλλαλητηρίου στο κέντρο της Αθήνας, η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει μέσα στις επόμενες ώρες τη συμφωνία στη Βουλή για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες.
Φυσικά, το βασικό ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση μπορεί να συγκεντρώσει και σε αυτή την περίπτωση 151 ή και περισσότερους βουλευτές. Και σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή με 150 ή και λιγότερους η συμφωνία θα είναι έγκυρη εφόσον την υπερψηφίσουν οι περισσότεροι από τους παρόντες στην αίθουσα του Κοινοβουλίου.
Για τον τελικό αριθμό των θετικών ψήφων κρίσιμη είναι η στάση την οποία θα τηρήσουν ο Σταύρος Θεοδωράκης και οι βουλευτές του κόμματός του. Τα πέντε μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας είναι χωρισμένα ως εξής: Οι τρεις (Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Λυκούδης) δηλώνουν θετικοί αλλά δεν ξεκαθαρίζουν αν θα υπερψηφίσουν, ενώ παραμένουν σταθερά αρνητικοί (Γρηγόρης Ψαριανός, Γιώργος Αμυράς).
Τα δύο σενάρια που φαίνεται πως έχουν πέσει στο τραπέζι είναι είτε η υπερψήφιση της συμφωνίας, σύμφωνα με την αρχική στάση του κόμματος, είτε η αποχή από την ψηφοφορία, όπως άφησε να εννοηθεί στην ομιλία του στη Βουλή ο Γιώργος Μαυρωτάς.
Εν τω μεταξύ, χωρίς θέμα κομματικής πειθαρχίας θα προσέλθει στην ψηφοφορία της Συμφωνίας των Πρεσπών το ΚΙΝΑΛ, καθώς όπως δήλωσε μετά το πέρας της χθεσινής συνεδρίασης η Φώφη Γεννηματά δεν προτίθεται να θέσει τέτοιο ζήτημα για τη κύρωση της συμφωνίας.