Ο Στίβεν Χόκινγκ, βραβευμένος φυσικός, θεωρητικός και κοσμολόγος στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, έδωσε μια εκ βαθέων συνέντευξη Ιρλανδό κωμικό και τηλεπαρουσιαστή Dara O’ Briain.
Εκεί ο Βρετανός επιστήμονας αποκάλυψε ότι υποστηρίζει την υποβοηθούμενη αυτοκτονία (ενεργή ευθανασία) και ο ίδιος θα την ζητούσε για τον εαυτό του, αν γινόταν βάρος στους δικούς του ανθρώπους.
Ωστόσο, ο Βρετανός επιστήμονας, που είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό καρότσι, καθώς πάσχει από την νόσο του κινητικού νευρώνα (αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση), μια προοδευτική εκφυλιστική ασθένεια, που προσβάλλει τα κινητικά νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο και στον νωτιαίο μυελό, διευκρίνισε ότι θα πάρει μια τέτοια απόφαση, αφού πρώτα διαλευκάνει περισσότερα μυστήρια του σύμπαντος.
Ο Χόκινγκ δεν παρέλειψε να τονίσει, ότι στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία θα πρέπει να υπάρχουν και ασφαλιστικές δικλείδες, όπως είναι η πλήρη συνείδηση του ασθενούς γι’ αυτό που θα του συμβεί, η μη άσκηση πίεσης και η συγκατάθεσή του.
Ο 73χρονος φυσικός διαγνώστηκε ότι πάσχει από την ασθένεια στα 21 του χρόνια και δήλωσε ότι οι γιατροί του είχαν δώσει δύο χρόνια ζωής, αφού συνήθως μόνο το 5% των ασθενών με την νόσο του κινητικού νευρώνα επιβιώνει πάνω από δέκα χρόνια μετά την διάγνωση της νόσου.
Πάντως, ο Χόκινγκ δεν παρέλειψε να αποκαλύψει, πόσο τον έχει στενοχωρήσει το γεγονός που δεν μπόρεσε να παίξει με τα δυο του παιδιά, όταν εκείνα ήταν ακόμα μικρά, την Λούσι 45 ετών σήμερα και τον Ρόμπερτ 36 ετών. Ο ίδιος υποστήριξε ότι έρχονται στιγμές που αισθάνεται απομονωμένος ανάμεσα στους ανθρώπους, καθώς εκείνοι δυσκολεύονται να τον πλησιάσουν, λόγω της κατάστασής του και ακόμα χειρότερα, σπάνια περιμένουν να επικοινωνήσουν μαζί του.
Ο επιστήμονας έχει την δυνατότητα να επικοινωνεί με τα μάτια και με μικρές κινήσεις του σαγονιού, μέσω ενός αισθητήρα, που ανιχνεύει τις κινήσεις του και είναι προσαρμοσμένος σε λογισμικό, που λειτουργεί ως ανοιχτός κώδικας, ενώ ένα συνθεσάιζερ φωνής εκφέρει τις λέξεις για λογαριασμό του ασθενή.
Η σπάνια και αποκαλυπτική συνέντευξη του Στίβεν Χόκινγκ θα προβληθεί από το BBC1 στις 15 Ιουνίου. Στην εκπομπή θα εμφανιστούν και τα δύο παιδιά του επιστήμονα και θα μιλήσουν για την ζωή και την δουλειά του πατέρα τους, καθώς και φοιτητές του από το Κέμπριτζ.