Στην Γρανάδα της Ισπανίας βρίσκεται ο πρωθυπουργός για την 3η Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας. Συμμετέχουν 47 αρχηγοί ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεων. Στην ατζέντα είναι η διεύρυνση και το μεταναστευτικό, η κλιματική κρίση και η δημοσιονομική ευελιξία. Η Ελλάδα είναι υπέρ της διεύρυνσης, με την προϋπόθεση του σεβασμού στο Κράτος Δικαίου. Σαφές το μήνυμα και προς τα Τίρανα και προς την `Αγκυρα που είναι δύο προς ένταξη χώρες.
Στη Γρανάδα ξεκινά ένα διήμερο με ιδιαίτερα έντονο διπλωματικό ενδιαφέρον, καθώς σε λίγη ώρα θα ξεκινήσει η συνεδρίαση της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας. Πριν από λίγο έφτασε στη Γρανάδα ο οικοδεσπότης ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, ο κ. Σάντσεθ και στη συνέχεια αναμένονται οι αφίξεις των άλλων ηγετών.
Σαράντα επτά ηγέτες, 27 των χωρών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 20 των ευρωπαϊκών χωρών μέχρι τον Καύκασο. Σε μία κρίσιμη συγκυρία η Σύνοδος αυτή, κατά την οποία η Ευρώπη συζητά τον στρατηγικό της προσανατολισμό αλλά και την ενίσχυση της γεωπολιτικής της ισχύος.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται σήμερα να συμπροεδρεύσει σε πάνελ μαζί με τον πρόεδρο της Ελβετίας για την πολυμέρεια υπό το πρίσμα των θεμάτων της ασφάλειας αλλά και της γεωστρατηγικής. Στο ίδιο πάνελ θα συμμετέχει ο Ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και μεταξύ άλλων οι ηγέτες της Φιλανδίας, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, της Ιρλανδίας, της Κύπρου και της Γεωργίας, ενώ στο περιθώριο της σημερινής Συνόδου ο πρωθυπουργός θα έχει και κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Αρμένιο πρωθυπουργό αλλά και με τον πρωθυπουργό της Γεωργίας.
Στο επίκεντρο τόσο σήμερα όσο και αύριο οπότε και συνεδριάζει το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αναμένεται να βρεθούν η διεύρυνση, με την Αθήνα να τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης, ωστόσο με συγκεκριμένα κριτήρια και με σεβασμό στο Κράτος Δικαίου. Η ελληνική πλευρά «δείχνει» προς την πλευρά της Αλβανίας, με την υπόθεση Μπελέρη να είναι κόκκινη γραμμή, ενώ στο επίκεντρο η ανθεκτικότητα και ανταγωνιστικότητα, με τη χώρα μας να τονίζει ότι βρίσκεται στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. Είναι μια χώρα που πέρασε και υπερέβη μια μεγάλη κρίση και μπορεί να συμβάλλει στη σχετική αυτή συζήτηση με αυτή την εμπειρία.
Σε μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει για μία ακόμη φορά μεγαλύτερη στήριξη των χωρών της πρώτης γραμμής και βεβαίως τη χώρα μας που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, θα επαναλάβει ότι είναι ανάγκη η Ευρώπη και όχι οι διακινητές να θέσουν τους όρους με τους οποίους θα εισέρχεται κάποιος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Θα συζητηθούν και το κρίσιμο θέμα των της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, ένα θέμα στο οποίο η ελληνική πλευρά ζητά καλύτερο συντονισμό για καλύτερα αποτελέσματα.