Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023

Στην αντεπίθεση η Ουκρανία: Υπέβαλε επίσημο αίτημα για ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι το Κίεβο ζητά ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ αφού η Ρωσία προσάρτησε επίσημα τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχονται από τη Μόσχα.

«Έχουμε ήδη αποδείξει τη συμβατότητά μας με τα πρότυπα της Συμμαχίας… Κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα υπογράφοντας την αίτηση της Ουκρανίας για ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ», είπε ο Ζελένσκι σε βίντεο που ανάρτησε η ουκρανική προεδρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η αίτηση του Ουκρανού ηγέτη στο ΝΑΤΟ προσθέτει άλλο ένα επίπεδο πολυπλοκότητας στην επτάμηνη σύγκρουση που κλιμακώθηκε γρήγορα μετά την ανακοίνωση του Πούτιν για προσάρτηση τμημάτων της Ουκρανίας.

Ο Ζελένσκι επανέλαβε επίσης τη δέσμευσή του να ανακαταλάβει όλα τα ουκρανικά εδάφη που κατέχει τώρα η Ρωσία και είπε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη για διάλογο με τη Μόσχα αλλά «με έναν άλλο πρόεδρο της Ρωσίας».

Νωρίτερα ο Βλ. Πούτιν προέτρεψε την Ουκρανία να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών για τον τερματισμό των μαχών, αλλά προειδοποίησε αυστηρά ότι η Ρωσία δεν θα παραδώσει ποτέ τον έλεγχο των τεσσάρων περιοχών.

Το ΝΑΤΟ δεν ήταν σε θέση να απαντήσει αμέσως σε ερωτήσεις σχετικά με το τι θα σήμαινε το αίτημα για ταχεία ένταξη της Ουκρανίας στη συμμαχία. Η Ουκρανία θεωρείται ήδη «υποψήφια χώρα» για ένταξη στη μεγαλύτερη συμμαχία ασφάλειας στον κόσμο, μαζί με τη Γεωργία. Και οι 30 σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα πρέπει να συμφωνήσουν για την ένταξη της χώρας.

Το ΝΑΤΟ είναι επιφυλακτικό να επιτρέψει σε οποιαδήποτε χώρα να ενταχθεί όταν τα σύνορα και το έδαφός της δεν είναι σαφώς καθορισμένα. Η αμυντική ρήτρα του Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ – η δέσμευση ότι όλοι οι σύμμαχοι πρέπει να βοηθήσουν οποιονδήποτε σύμμαχο, του οποίου το έδαφος απειλείται – θα διακυβευόταν στην περίπτωση της Ουκρανίας, καθώς δεν είναι σαφές ποια μέρη της χώρας θα ενταχθούν.

Η Ουκρανία έχει υποβάλει επίσημα αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά τα κράτη μέλη έχουν προειδοποιήσει ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να μπορέσει να ενταχθεί η σπαρασσόμενη από τη σύγκρουση χώρα.

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ δήλωσε σήμερα ότι συζήτησε με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν την πολεμική κατάσταση στην Ουκρανία και τρόπους ενίσχυσης των στρατιωτικών δυνατοτήτων του Κιέβου.

Στις συνομιλίες, ο Ρέζνικοφ είπε ότι ο Όστιν επαναβεβαίωσε την πρόθεση της Ουάσιγκτον να μην αναγνωρίσει τα δημοψηφίσματα που διεξήχθησαν στις τέσσερις ουκρανικές επαρχίες τα οποία το Κιέβο και οι δυτικές κυβερνήσεις χαρακτήρισαν παράνομα και καταναγκαστικά.

mastografia_banner

σχετικα αρθρα

voucher_banner

ροη ειδησεων

mastografia_banner