Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου, 2021

Στην Αθήνα αύριο ο Έντι Ράμα -Συνάντηση με Δένδια και Μητσοτάκη

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα έχει αύριο, Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, ιδιωτική συνάντηση στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραθέσει γεύμα στον Αλβανό πρωθυπουργό, στο οποίο θα παραβρεθεί ο υπουργός Εξωτερικών.

Σημειώνεται ότι ο Εντι Ράμα θα έρθει στην Αθήνα προερχόμενος από την Άγκυρα, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Τουρκία, ο Εντι Ράμα και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσαν την ίδρυση Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, οι ηγέτες Αλβανίας και Τουρκίας συζήτησαν για θέματα που αφορούν τη στρατιωτική συνεργασία και την ασφάλεια.

«Στις συναντήσεις μας με τον πρωθυπουργό συζητήσαμε περιφερειακά θέματα καθώς και διμερή θέματα. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε την επόμενη περίοδο σε όλα τα είδη πολιτικών, στρατιωτικών, οικονομικών, πολιτιστικών τομέων. Ανταλλάξαμε ιδέες σχετικά με τα έργα που μπορούν να υλοποιηθούν την επόμενη περίοδο», δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός υπενθύμισε επίσης ότι η Αλβανία ανέλαβε τη θητεία της Οικονομικής Συνεργασίας του Εύξεινου Πόντου από την 1η Ιανουαρίου, αμέσως μετά την επιτυχή θητεία της στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Αφού ευχήθηκε επιτυχία στον Αλβανό πρωθυπουργό σε «αυτήν τη σημαντική αποστολή», ο Ερντογάν είπε ότι η Αλβανία υπέστη δύο μεγάλους σεισμούς στις 21 Σεπτεμβρίου και στις 26 Νοεμβρίου 2019. Συνέχισε, αναφέροντας τη βοήθεια της Τουρκίας προς την Αλβανία για την οικοδόμηση 522 κατοικιών στη θέση των σπιτιών που καταστράφηκαν.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την τελευταία συμφωνία, λέγοντας ότι θα ενισχύσει περαιτέρω τους δεσμούς μεταξύ τους. «Είμαι βέβαιος ότι έχουμε κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα σήμερα και όταν αυτές οι πρωτοβουλίες γίνουν πραγματικότητα, οι Αλβανοί και οι Τούρκοι θα δουν τα θετικά αποτελέσματα», δήλωσε ο Εντι Ράμα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων