Στη συνέντευξη Τύπου, ενόψει του “Our Ocean Conference” (16-17/4) και του “Youth Leadership Summit” (15 Απριλίου, εστιάζει στη συμμετοχή των νέων σε πρωτοβουλίες για τη διάσωση των ωκεανών), που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, συμμετείχαν: ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρης Αυγενάκης.
Το 9ο “Our Ocean Conference”, είναι μία διεθνής Διάσκεψη, όπου θα εκπροσωπηθούν περισσότερα από 120 κράτη, θα δώσουν το «παρών» Πρωθυπουργοί και Πρόεδροι χωρών από όλο τον πλανήτη, Υπουργοί και Υφυπουργοί Εξωτερικών, Υπουργοί και Υφυπουργοί Περιβάλλοντος, αλλά και συναφών με θέματα Ωκεανών αρμοδιοτήτων, καθώς και εκπρόσωποι σημαντικών Διεθνών και Περιφερειακών Οργανισμών.
Αναφορικά με τις δεσμεύσεις (commitments), έχουν ανανεωθεί -προς το παρόν- 570 υφιστάμενες και έχουν υποβληθεί 334 νέες, με το συνολικό προϋπολογισμό αυτών να διαμορφώνεται σε 7,642 δισ. δολάρια (σ.σ. σε αυτό το ποσό δεν συμπεριλαμβάνονται οι δεσμεύσεις από Ελλάδα και ΗΠΑ).
Στο πλαίσιο του 9ου “Our Ocean Conference”, στις 15 Απριλίου αναμένεται να καταπλεύσει στη Μαρίνα Φλοίσβου το αγωνιστικό ιστιοπλοϊκό “Legend” Ericsson 1 για να παραδώσει τη «Σκυτάλη της Φύσης» στους ηγέτες της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης, εκ μέρους της θρυλικής παγκόσμιας αθλητικής διοργάνωσης “The Ocean Race”. Το σκάφος μέσω της πραγματοποίησης της σκυταλοδρομίας “Relay4Nature” στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από τη θαλάσσια προστασία.
Παράλληλα, από τις 15 έως τις 17 Απριλίου, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα φιλοξενεί το “Our Ocean Film Festival”. Θεατές όλων των ηλικιών θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν βραβευμένες ελληνικές και εξαιρετικές διεθνείς παραγωγές για τους ωκεανούς και τη θάλασσα και θα μπορούν να συνομιλήσουν με τους δημιουργούς τους, που θα τις προλογίζουν.
Στο πλαίσιο της Διάσκεψης, η ελληνική κυβέρνηση θα ανακοινώσει την άμεση θεσμοθέτηση δύο μεγάλων, εθνικών, θαλάσσιων πάρκων. Πρόκειται για δύο πάρκα, στο Ιόνιο και στο Αιγαίο, τα οποία θα είναι από τα μεγαλύτερα στην Μεσόγειο. Για την επιτήρησή τους θα αξιοποιηθεί υπερσύγχρονο σύστημα παρακολούθησης, με drones, ραντάρ, δορυφόρους και σκάφη, σε πραγματικό χρόνο (real time). Για την υλοποίηση αυτών των πρωτοβουλιών θα διατεθούν πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Επιπρόσθετα, θα ενισχυθεί θεσμικά ο ρόλος του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), ενώ άμεση θα είναι η συνεργασία των αρμοδίων με το Λιμενικό Σώμα. Τελικός σκοπός είναι η επέκταση των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών, έτσι ώστε να καλύπτουν το 30% της θάλασσάς μας, ενώ έως το 2030 στο 10% των θαλασσών μας δεν θα επιτρέπεται η επαγγελματική αλιεία.
Στη συνέντευξη Τύπου ανακοινώθηκαν, επίσης, τα εξής:
-Στο 9ο Our Ocean Conference θα ανακοινωθούν περισσότερες από 20 δεσμεύσεις (commitments) της Ελλάδας, κάποιες άμεσες και άλλες με ορίζοντα υλοποίησης έως το 2030.
– Προωθείται η σύσταση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τις Υδατοκαλλιέργειες, αλλά και την Αλιεία και τον Αλιευτικό́ Τουρισμό́.
– Αναστέλλεται η αλιευτική δραστηριότητα 122 σκαφών που φέρουν το αλιευτικό εργαλείο της βιντζότρατας στο πλαίσιο της προτεραιότητας του ΥΠΑΑΤ για διαρκή προστασία των ιχθυαποθεμάτων.
– Σχεδιάζεται η ύπαρξη αντισταθμιστικών μέτρων για την προστασία των εθνικών θαλάσσιων πάρκων και των περιοχών Natura, από́ τις 247 εν ενεργεία ανεμότρατες.
– Αξιοποιώντας τους οικονομικούς πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας, επενδύονται τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση σχετικών δράσεων βιώσιμης αλιείας, κ.ά.