Μετά την απόρριψη από τους τραπεζίτες της αρχικής κυβερνητικής πρότασης που προέβλεπε την κάλυψη όσων έχουν στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας έως 250.000 ευρώ και εισόδημα έως 35.000 ευρώ, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται κοντά στη συμφωνία με επικρατέστερο σενάριο τη διαμόρφωση του ορίου προστασίας της πρώτης κατοικίας να κυμαίνεται μεταξύ 120 – 130.000 ευρώ.
Η προσαρμογή στο διάδοχο νομοθέτημα που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη έχει περάσει από πολλές συζητήσεις που πάντως τείνουν προς την ολοκλήρωσή τους. Ενδιαμέσως, οι θεσμοί έστειλαν σαφές μήνυμα μέσω του Κλάους Ρέγκλινγκ ότι η εκταμίευση της δόσης των 750 εκατ. ευρώ κάθε άλλο παρά δεδομένη μπορεί να θεωρείται στις 11 Μαρτίου ενώ τυχόν αναβολή της εκταμίευσης στη βάση μιας αρνητικής έκθεσης των θεσμών θα έστελνε αρνητικό μήνυμα στις αγορές.
Τα δεδομένα, όπως διαμορφώθηκαν μετά από τη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου, διαμορφώνονται ως εξής:
1. Παρά τις αρχικές πληροφορίες ο Πρωθυπουργός συμμετείχε στη σύσκεψη σε όλη τη διάρκεια του δίωρου της συνάντησης.
2. Και οι δύο πλευρές, με σχεδόν ταυτόσημες διαρροές, διαβεβαίωσαν ότι το κλίμα ήταν καλό κι ότι δεν υπάρχει περίπτωση νέας παράτασης του ισχύοντος πλαισίου για την α’ κατοικία. Έτσι, αν και δεν υπήρξε συμφωνία ούτε χθες, αποφεύχθηκε το ναυάγιο και μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει οργασμός τεχνικών διαβουλεύσεων, προκειμένου να επισφραγιστεί ο συμβιβασμός. Για να μείνει, ωστόσο, ζωντανή η διαβούλευση, η κυβέρνηση υποχώρησε από τις θέσεις της.
3. Η βασική υποχώρηση αφορά στα όρια προστασίας. Η κυβέρνηση έφτασε να κραδαίνει ένα σχέδιο με όριο τις 250.000 ευρώ, ωστόσο μετά από τη χθεσινή σύσκεψη, ο πήχης κατεβαίνει- από κυβερνητικής πλευράς- στις 120.000 έως 130.000 ευρώ, προσεγγίζοντας τις θέσεις των τραπεζών για προστασία ως 100.000 ευρώ. Συμφωνία, ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμα, καθώς όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές «υπάρχουν ακόμα τεχνικές λεπτομέρειες, κάποιες είναι σημαντικές, που θα δούμε τις επόμενες ημέρες».
4. Από την πλευρά τους οι τράπεζες δείχνουν διάθεση να αποδεχθούν τη διεύρυνση της ομπρέλας προστασίας και στα μικρά επαγγελματικά δάνεια, που έχουν προσημείωση κύριας κατοικίας. Πρόκειται για ένα από τα αιτήματα της κυβέρνησης, που «σηκώθηκε» πολύ δημοσίως κι έτσι εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στην επικοινωνιακή διαχείριση της σημαντικής μείωσης των ορίων προστασίας.
5. Στο συρτάρι μένει, επίσης, η κυβερνητική γραμμή για οριζόντιου τύπου ρυθμίσεις, δηλαδή για ρυθμίσεις τυποποιημένες, που θα «κουμπώνουν» με όλους τους αιτούμενους προστασίας και διακανονισμού δανείων. Μια από τις τεχνικές λεπτομέρειες που «καίνε» είναι οι προϋποθέσεις για το «κούρεμα» των υπολοίπων δανείων.
6. Τα εισοδηματικά όρια προσαρμόζονται στην 4η ομάδα των εύλογων δαπανών διαβίωσης, δηλαδή στις περίπου 21.000 ευρώ και απ’ ότι φαίνεται θα ταυτιστούν με τα κριτήρια επιδότησης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια κύριας κατοικίας ως 50.000 ευρώ αντιστοιχούν σε περίπου 160.000 νοικοκυριά και το «βάρος» τους ανέρχεται σε 3,9 δισ. ευρώ, ενώ από 50.000 ως 100.000 ευρώ, αντιστοιχούν σε 64.000 νοικοκυριά και το «βάρος» τους υπολογίζεται σε 5 δις ευρώ. Συνεπώς, επί συνόλου 13,5 δισ. τέτοιων «κόκκινων» δανείων, τα 9 δισ. αφορούν σε ακίνητα ως 100.000 ευρώ.
Όσον αφορά, δε, στα επαγγελματικά δάνεια, με προσημείωση κύριας κατοικίας ως 50.000 ευρώ, αντιστοιχούν σε 28.000 επιτηδευματίες, με «βάρος» 683 εκατ. ευρώ, ενώ ακίνητα 50.000 ως 100.000 ευρώ αντιστοιχούν σε 11.000 οφειλέτες, με «βάρος» που υπολογίζεται σε 800 εκατ. ευρώ.