Η πιθανότητα ο Μπόρις Τζόνσον να παραμείνει ως «υπηρεσιακός» πρωθυπουργός μέχρι το φθινόπωρο μετά την παραίτησή του σήμερα, έχει προκαλέσει ανησυχίες τόσο στους κόλπους της κυβέρνησης όσο και στην αντιπολίτευση.
Ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να προβεί σε διάγγελμα σήμερα στις 3 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) όπου θα ανακοινώσει την παραίτησή του, παραμένοντας όμως στη θέση του πρωθυπουργού μέχρι το φθινόπωρο όπου και θα πραγματοποιηθεί συνέδριο των Συντηρητικών για την εκλογή νέου ηγέτη.
Ωστόσο, το υπουργικό συμβούλιο είναι διχασμένο σχετικά με το εάν ο Μπόρις Τζόνσον πρέπει να παραμείνει ή όχι μέχρι να διοριστεί νέος ηγέτης των Συντηρητικών τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα.
Όμως, όλο και περισσότεροι υπουργοί ζητούν ήδη να αναλάβει κάποιος άλλος ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ άλλοι πιστεύουν πως ο Τζόνσον πρέπει να παραμείνει στη θέση του για την ασφάλεια της χώρας.
Κάποιοι εξ αυτών φοβούνται πως εάν παραμείνει ο Τζόνσον, θα μπορούσε να λάβει αποφάσεις σε βασικούς τομείς όπως η φορολογία και η Βόρεια Ιρλανδία, στις οποίες θα μπορούσαν να αντιταχθούν οι πιθανοί διάδοχοι.
Και πέρα από την πρόταση να μην παραμείνει στη θέση του πρωθυπουργού, κάποια μέλη του υπουργικού συμβουλίου έχουν ήδη τη λύση. Να αναλάβει καθήκοντα υπηρεσιακού πρωθυπουργού ο Ντομινίκ Ράαμπ- αν και πάλι προκύπτουν παρόμοιες ανησυχίες σχετικά με το εάν θα θέσπιζε σημαντικές πολιτικές αποφάσεις.
«Ο Μπόρις Τζόνσον παίζει με τον χρόνο»
Μεταξύ αυτών που ζητούν την άμεση παραίτηση του Τζόνσον από την θέση του πρωθυπουργού είναι και ο Ντομινίκ Κάμινγκ, πρώην επικεφαλής σύμβουλος του Τζόνσον, ο οποίος κάλεσε σήμερα το κόμμα να τον «εκδιώξει αμέσως».
Όπως είπε, ο Τζόνσον «παίζει ήδη με το χρόνο και θα προσπαθήσει να παραμείνει» προσθέτοντας πως «ο Ντομινίκ Ράαμπ θα πρέπει να είναι προσωρινός πρωθυπουργός μέχρι το βράδυ».
Παρόμοια είναι και η στάση του υπουργού Επιχειρήσεων Κουάζι Κβάρντενγκ, ο οποίος δήλωσε ότι «χρειαζόμαστε έναν νέο ηγέτη το συντομότερο δυνατό» ενώ και ο πρόσφατα παραιτηθείς υπουργός Επιστημών Τζορτζ Φρίμαν συμφώνησε πως θα πρέπει να διοριστεί ένας υπηρεσιακός πρωθυπουργός».
Υπάρχουν επίσης και κάποιοι υπουργοί που αρνούνται να επιστρέψουν στη θέση τους εάν δε φύγει πρώτα ο Μπόρις Τζόνσον. Όπως μεταδίδει ο Guardian που συνομίλησε με έναν από τους (πολλούς) παραιτηθέντες υπουργούς, θα επέστρεφε ευχαρίστως στη θέση του προκειμένου να συνεχίσει η κυβέρνηση το έργο της, αλλά μόνο εφόσον δεν είναι πρωθυπουργός ο Μπόρις Τζόνσον προσθέτοντας πως «η επιθυμία του να παραμείνει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός θα μπορούσε να οδηγήσει σε άλλο ένα αδιέξοδο».
Ακόμη και η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον ήταν έντονα αντίθετη στην ιδέα, λέγοντας πως κάτι τέτοιο «φαίνεται να απέχει πολύ από το ιδανικό και σίγουρα δεν είναι μια βιώσιμη λύση».
Ο Εντ Ντέιβι, ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, ήταν ακόμη πιο δύσπιστος, λέγοντας: «Η ιδέα αυτή δεν είναι δυνατόν να γίνει πραγματικότητα. Η ιδέα πως οι Συντηρητικοί θα μπορούσαν να κάνουν τον Μπόρις Τζόνσον προσωρινό διαχειριστή για οτιδήποτε είναι ειλικρινά γελοία. Ο άνθρωπος αυτός δεν έχει φροντίσει ποτέ στη ζωή του για τίποτα».