Tα χρέη προς το Δημόσιο τρέχουν με ρυθμό 600 εκατ. ευρώ plus το μήνα και έχουν φθάσει αισίως στα 58 δισεκ. Ευρώ. Στο τέλος Μαρτίου 2013 το δημόσιο χρέος ανήλθε στα 309 δισεκ. ευρώ, από 280,3 δισ. ευρώ το Μάρτιο του 2012, αμέσως μετά το πρώτο κούρεμα. Αύξηση δηλαδή κατά 3,8 δισ. ευρώ του χρέους από τα 305,5 δισ. που ήταν στις 31 Δεκεμβρίου 2012.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι χώρες των «τριών Α» είναι αποφασισμένες να κόψουν τη χρηματοδότηση της Ελλάδας στο τέλος του 2014, το αργότερο, καθώς δεν είναι διατεθειμένοι να χρηματοδοτήσουν το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015-2016. Εξ ου και η βροχή δηλώσεων και συνεντεύξεων του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, στις οποίες προαναγγέλλει νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους το καλοκαίρι του 2014, εφόσον η Αθήνα τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.
Αν και δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για το εάν θα περιλαμβάνει τη διαγραφή μέρους των διμερών δανείων διάσωσης ή με μείωση επιτοκίων ή με κάποιο άλλο τρόπο. Το σίγουρο είναι πως θα γίνει ένα κούρεμα και μετά θα μας πετάξουν στη θάλασσα των αγορών.
Έτσι, εξηγούνται οι προσπάθειες ωραιοποίησης της ελληνικής κατάστασης και η μόχλευση του κλίματος αισιοδοξίας. Που σημαίνει ότι θα γίνει από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης σκληρή προσπάθεια συγκέντρωσης φόρων και εσόδων, ώστε να είναι μέσα στα νούμερα του προγράμματος, ανεξάρτητα από την αγριότητα εφαρμογής των μέτρων και του επερχόεμνου νέου φορολογικού νόμου.
Για τις αγορές, το κλειδί είναι τα spreads των ομολόγων που αποτελεί και το καύσιμο του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Μόλις ο γενικός δείκτης πιάσει τις 1800 μονάδες, τότε, μπορούμε να σκεφτούμε την έξοδο στις αγορές, μονολογούσε έγκυρος χρηματιστηριακός αναλυτής…