Δευτέρα, 8 Αυγούστου, 2022

Στις αρχές του 2017 έρχεται ο πρώτος χρυσός από την Ολυμπιάδα

Την παραγωγή χρυσού από το ορυχείο της Ολυμπιάδας στη Χαλκιδική μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 σχεδιάζει η Eldorado Gold και η θυγατρική της «Ελληνικός Χρυσός», σύμφωνα με το αναλυτικό πλάνο ανάπτυξης των ορυχείων του ομίλου για τα επόμενα χρόνια, που παρουσίασε χθες στο Βανκούβερ, ο καναδικός όμιλος.

Αναλυτικότερα, το σχέδιο για την Ολυμπιάδα προβλέπει ότι η Φάση 2, που ξεκινά το 2017 θέτει ως στόχο την έναρξη παραγωγής χρυσού το πρώτο τρίμηνο. Συνολικά κατά τη διάρκεια της φάσης αυτής η παραγωγή χρυσού αναμένεται να φθάσει στις 72.000 ουγγιές με εκτιμώμενο κόστος (cash cost) κατά τα πρώτα πέντε χρόνια στο εύρος μεταξύ των 180 δολ. και των 350 δολ. ανά ουγγιά, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από τα παραπροϊόντα στο μετάλλευμα εξόρυξης (by product credits).

Το συνολικό κεφαλαιουχικό κόστος που συνδέεται με τα τελικό στάδιο κατασκευής της Φάσης 2 εκτιμάται σε 101 εκατ. δολάρια.

Το σχέδιο για τη Φάση 3 βρίσκεται στο στάδιο της εκπόνησης. Οσον αφορά στις Σκουριές, ο όμιλος σκοπεύει να προχωρήσει στην ανάπτυξη του ορυχείου σε 2 Φάσεις:

HTML tutorial

H Φάση 1 αποτελεί συνδυασμό ανοικτού πηγαδιού και υπόγειας εξόρυξης και θα καλύπτει μία περίοδο εννέα ετών με στόχο τη συνολική παραγωγή 1,4 εκατ. ουγγιές χρυσού και 620 εκατομμύρια λίβρες χαλκού (ή 2,8 εκατομμύρια ισοδυνάμου ουγγιών χρυσού). Το μέσο κόστος (cash cost) εκτιμάται σε περίπου 255 δολάρια/ουγγιά, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από τα παραπροϊόντα χαλκού στο μετάλλευμα εξόρυξης (by product credits). Το συνολικό αναπτυξιακό κεφάλαιο που θα απαιτηθεί για τα εννέα χρόνια ζωής της Φάσης 1 εκτιμάται στα 710 εκατ. δολάρια.

Υπόγεια εξόρυξη

Η προκαταρκτική ανάλυση για τη Φάση 2 δείχνει ότι θα ακολουθηθεί η μέθοδος της υπόγειας εξόρυξης για μία περίοδο 15 ετών, αφού ολοκληρωθεί η Φάσης 1. Η συνολική παραγωγή χρυσού κατά τη διάρκεια της φάσης αυτής αναμένεται να φθάσει τα 1,7 εκατομμύρια ουγγιές επιπλέον της ποσότητας της πρώτης φάσης με μέσο κόστος τα 165 δολάρια ανά ουγγιά, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από τα παραπροϊόντα του μεταλλεύματος χαλκού. Το συνολικό κεφάλαιο ανάπτυξης σε όλη τη διάρκεια ζωής της δεύτερης φάσης τοποθετείται σε περίπου 460 εκατ. δολάρια.

Συνολικά, από όλα τα ορυχεία χρυσού που εκμεταλλεύεται η Eldoradogold διεθνώς, ο στόχος για το 2020 είναι η παραγωγή χρυσού να αυξηθεί κατά 110% πάνω από τα επίπεδα του 2017, δηλαδή να υπερβεί τις 830.000 ουγγιές από περίπου 400.000 ουγγιές με μέσο cash cost κάτω από τα 650 δολάρια/ουγγιά.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων