Η εκτίναξη του Dow Jones προς τις 15.000 μονάδες αν και έδωσε κάποια ώθηση στην αμερικάνικη ανάπτυξη, δεν φαίνεται να μπορεί να μοχλεύσει την παγκόσμια οικονομία, όπου επικρατεί αβεβαιότητα και σύγχυση, σε σημείο που ο χρυσός να διολισθαίνει προς τα 1380 δολ/ουγγιά. Οι επενδυτές «παίζουν» ευκαιριακά, χωρίς κατεύθυνση.
Η υψηλή μεταβλητότητα των αγορών αποδίδεται πρώτον, στο φόβο πως οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες και ειδικά η Federal Reserve θα αρχίσουν να ανακαλούν τα προγράμματα μαζικής ρευστότητας. Δεύτερον, αποδίδεται στην επιθετική πολιτική χαλάρωσης που εισήγαγε η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας. Η υψηλή μεταβλητότητα των αγορών έχει τρομάξει και τους πολιτικούς και τους τραπεζίτες.
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που το Reuters επικαλείται ανώνυμες πληροφορίες Γερμανού αξιωματούχου, σύμφωνα με τις οποίες η νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών και οι ισοτιμίες θα είναι κορυφαίο θέμα στην ατζέντα της συνόδου των ηγετών της ομάδας των οκτώ ισχυρότερων χωρών του πλανήτη (G8) την επόμενη εβδομάδα.
Οι Financial Times θεωρούν από την πλευρά τους ότι οι αγορές θα επηρεασθούν από τα εξής τρία ζητήματα:
1) η λιτότητα και η απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα,
2) η πιθανότητα οι κεντρικές τράπεζες να ανατρέψουν τη μόχλευση των ισολογισμών τους, και
3) ποιες είναι οι πιθανές κρίσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουν στο εξής.
Οι προβληματισμοί αυτοί, αν δεν απαντηθούν με ξεκάθαρο τρόπο, τους δύο επόμενους μήνες, λένε έγκυροι αναλυτές, τότε, η μεταβλητότητα στις αγορές θα αυξηθεί κι άλλο, εξέλιξη που υποκρύπτει σοβαρούς κινδύνους. Το σήμα, πιστεύουν, πρέπει να δοθεί από την εκλογίκευση και σταθεροποίηση των ισοτιμιών για μία τουλάχιστον τριετία, ώστε να υπάρξουν σημαντικοί ρυθμοί ανάπτυξης.