Πέμπτη, 11 Αυγούστου, 2022

Στις «καθυστερήσεις» παίζονται οι επενδύσεις της Eldorado Gold

Στις καθυστερήσεις παίζονται οι επενδύσεις της Eldorado Gold Ραντεβού με τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα έχουν σήμερα το μεσημέρι ο CEO της Eldorado Gold George Burns και ο απερχόμενος CEO και νυν πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Paul Wright.

Την ατζέντα των προτεραιοτήτων της καθώς και τις λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν για την υλοποίηση του επιχειρηματικού της έργου έχει προγραμματίσει να θέσει επί τάπητος σήμερα η διοίκηση της Eldorado Gold στους υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης σε μια κρίσιμη συνάντηση, για μία ακόμη φορά, σχετικά με την προοπτική της επένδυσής της στην Ελλάδα

Λίγο μετά την ανακοίνωση των εξαμηνιαίων οικονομικών αποτελεσμάτων της Eldorado Gold, που δημοσίευσε χθες η «Ν», μαζί με την επισήμανση του CEO της εταιρείας George Burns σχετικά με την πορεία της δραστηριότητας της θυγατρικής της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική και ειδικότερα την προτεραιότητα για την αξιοποίηση του κοιτάσματος στην Ολυμπιάδα και την απεμπλοκή του έργου στις Σκουριές, τόσο ο κ. Burns όσο και ο απερχόμενος CEO και νυν πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου κ. Wright μετέβησαν εχθές βράδυ αργά στην Αθήνα, προκειμένου να συναντηθούν με τον υπου ργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη, καθώς και με τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα.

Το ραντεβού με τον κ. Πιτσιόρλα έχει οριστεί για σήμερα το μεσημέρι, ενώ άγνωστο παραμένει εάν τελικά θα γίνει σήμερα η συνάντηση με τον κ. Σταθάκη. Το χρονικό σημείο είναι κομβικό, μιας και το διακύβευμα φαίνεται πως θα είναι, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, «άμεση λύση ή σημείο μηδέν για μία επένδυση άνω του 1 δισ. ευρώ τη στιγμή που η χώρα προσπαθεί να πείσει για τη φιλοεπενδυτική της πολιτική»

HTML tutorial

Να σημειωθεί πως είναι η δεύτερη φορά που ο κ. Burns έρχεται στην Αθήνα σε διάστημα είκοσι ημερών για το θέμα της πορείας της δραστηριότητας της Eldorado Gold στην Ελλάδα και είχε συναντηθεί με τον κ. Σταθάκη. Παράλληλα, της τωρινής επίσκεψης των υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρείας στην Αθήνα έχει προηγηθεί επιστολή του κ. Burns προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, αναλύεται διεξοδικά η υπόθεση της επένδυσης της Eldorado Gold στην Ελλάδα, η πορεία της, τα προβλήματα που κατά καιρούς έχουν προκόψει καθώς και η σημασία της στον επενδυτικό σχεδίασμά της χώρας.

Σύμφωνα με κύκλους της εταιρείας η συζήτηση θα είναι εφ’ όλης της ύλης, ιδιαίτερη όμως έμφαση θα δοθεί στο θέμα της διαιτησίας όπου κατέφυγε η ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος παγώνοντας έτσι το έργο στις Σκουριές, καθώς και οι καθυστερήσεις στην επίδοση προγραμματισμένων αδειών για το έργο στην Ολυμπιάδα, που μεταθέτουν την εμπορική αξιοποίηση του κοιτάσματος στο τέλος της χρονιάς αντί για το α’ εξάμηνο του έτους.

Οι καθυστερήσεις στη διαδικασία της διαιτησίας, μιας και δεν έχει επιδοθεί ακόμη στην εταιρεία ούτε το αίτημα ούτε το πλαίσιό της, έχουν προβληματίσει τους μετόχους της Eldorado Gold, οι οποίοι διαπιστώνουν πως η δική τους επένδυση προσκρούει σε αλλεπάλληλα εμπόδια παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης -και τις προσωπικές υποσχέσεις των υπουργών- πως επιθυμεί διακαώς στην Ελλάδα τους επενδυτές που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της Eldorado Gold έχει στα χέρια της εκτενή μελέτη με τις οικονομικές βλάβες που έχει υποστεί μέχρι τώρα εξαιτίας των κωλυσιεργιών από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας σχετικά με την επίδοση προγραμματισμένων αδειών, για τις οποίες έχουν τηρηθεί τα δέοντα. Το ποσό ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό η προς τα κάτω αναπροσαρμογή του επενδυτικού πλάνου της Eldorado Gold στην περιοχή της Χαλκιδικής και ειδικά στις Σκουριές έχει θορυβήσει τους εργαζομένους στην εταιρεία.

Πηγή: Ναυτεμπορική

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων