Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
Φαίνεται πως το μόνο όχι εδώ και πολύ καιρό που έχει πει η ελληνική κυβέρνηση στο Βερολίνο αφορά τη γερμανική πρόταση για κοινές περιπολίες Ελλάδας-Τουρκίας στο αιγαίο. Ωστόσο η επιμονή της γερμανίας προκαλεί πονοκέφαλο στην Αθήνα όπως άλλωστε και τα δωράκια της Μέρκελ προς τη γείτονα.
Με χθεσινή της δήλωση μάλιστα στη Μπούντεστανγκ, η γερμανίδα καγκελάριος επιχείρησε να “φτιάξει κλίμα” εν όψει των πρωτοβουλιών που θα αναλάβει τα επόμενα 24ωρα κι εν όψει της επίσκεψής στην Άγκυρα την Κυριακή.
«Δεν είναι αποδεκτό η οδός μεταξύ της τουρκικής ακτής και των ελληνικών νησιών, άρα μεταξύ δύο εταίρων στο ΝΑΤΟ, να ελέγχεται αυτή τη στιγμή από τους διακινητές», τόνισε η ‘Αγγελα Μέρκελ λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της σημερινής Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό και συμπλήρωσε πως υπάρχει ανάγκη στήριξης της Τουρκίας: “Χωρίς αμφιβολία, ρόλο κλειδί σε αυτή την κατάσταση έχει η Τουρκία, διότι με δύο εκατομμύρια πρόσφυγες σηκώνει αυτή τη στιγμή το κύριο βάρος των προσφυγικών ροών από την Συρία. Οι περισσότεροι πρόσφυγες στην Ευρώπη ταξιδεύουν μέσω Τουρκίας. Δεν θα μπορέσουμε να βάλουμε τάξη στην ροή και να την ανακόψουμε, αν δεν συνεργαστούμε με την Τουρκία. Αυτό περιλαμβάνει ότι θα στηρίξουμε καλύτερα την Τουρκία στην φροντίδα των προσφύγων και στην ανθρωπιστική βοήθεια”, είπε η γερμανίδα καγκελάριος.
Από την πλευρά του ο Τσίπρας επιμένει ότι είναι δυνατή κάθε συνεργασία «ωστόσο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου». Δήλωση η οποία συνοδεύει το μονότονο όχι του Κοτζιά στις αιτιάσεις των Γερμανών.
Η Μέρκελ αύξησε την πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση με δήλωσή της η οποία αναφέρει ότι «Δεν είναι αποδεκτό η οδός μεταξύ της τουρκικής ακτής και των ελληνικών νησιών, άρα μεταξύ δύο εταίρων στο ΝΑΤΟ, αυτή τη στιγμή να ελέγχεται από τους διακινητές. Για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σχέδιο δράσης το οποίο πρέπει τώρα να συμφωνήσουμε γρήγορα με την Τουρκία».
Όλα αυτά φυσικά προκαλούνται και από τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται η Μέρκελ στο εσωτερικό του κόμματός της, αφού κινδυνεύει ακόμη και με πολιτική «πτώση» αν συνεχιστούν οι μεγάλες ροές των προσφύγων προς τα γερμανικά εδάφη.