Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022

Στις Βρυξέλλες η Μέι για συνομιλίες με Γιούνκερ – Μπαρνιέ

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα ταξιδέψει σήμερα στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, τον Μισέλ Μπαρνιέ, λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ η οποία θα είναι αφιερωμένη στο «διαζύγιο», σύμφωνα με τις υπηρεσίες της. Τη Μέι θα συνοδεύσει ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, που θα είναι παρών στο δείπνο της Μέι με τον Γιούνκερ. Κατά τις υπηρεσίες της Μέι, πρόκειται για μια επίσκεψη που είχε προγραμματιστεί από καιρό, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αυτό είναι αφιερωμένο στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο για την προετοιμασία της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Θεωρείται κρίσιμο, καθώς οι ευρωπαίοι ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι ο πιο πρόσφατος γύρος των συνομιλιών κατέληξε σε πλήρες αδιέξοδο, εξαιτίας των διαφωνιών για την οικονομική διάσταση του διαζυγίου των δύο μερών.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα μπορούσαν να προσφέρουν στη Μέι ένα κλαδί ελιάς, αρχίζοντας την εσωτερική προετοιμασία για τη μετάβαση σε μια νέα σχέση με τη Βρετανία μετά το Μπρέξιτ, ή να υιοθετήσουν πιο σκληρή στάση. Η Μέι συνομίλησε την Κυριακή με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και συμφωνήθηκε ότι χρειάζεται να επιτευχθεί εποικοδομητική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ, σύμφωνα με την ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η Ντάουνινγκ Στριτ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων