O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται από χθες στις Βρυξέλλες προκειμένου να λάβει μέρος σήμερα και αύριο στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας (εφαρμογή της Στρατηγικής Πυξίδας) αναμένεται να απασχολήσουν τους ηγέτες των κρατών – μελών της Ε.Ε. κατά την σημερινή πρώτη ημέρα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αύριο, Παρασκευή αναμένεται να συζητηθεί το μείζον ζήτημα της ενέργειας.
Στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου -στην αρχή της συνεδρίασης- θα συμμετάσχει και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Αναμένεται να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις, η εφαρμογή των κυρώσεων έναντι της Ρωσίας και η περαιτέρω ανθρωπιστική και οικονομική συνδρομή στην Ουκρανία με στόχο να εκπεμφθεί ισχυρό μήνυμα στήριξης των “27”.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της ενέργειας, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει τις προτάσεις του για το θέμα των ανατιμήσεων που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση παράλληλα με τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο. Ως προς το ζήτημα της σταδιακής απεξάρτησης από τις ρωσικές πηγές ενέργειας και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, στηρίζει την πρόταση της Κομισιόν για κοινή αποθήκευση και προμήθεια αερίου. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι σχετική πρόταση είχε υποβάλει ο πρωθυπουργός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το φθινόπωρο.
Σε τηλεδιάσκεψη που είχε με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, υπό τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενόψει της συνόδου της 24ης και 25ης Μαρτίου, επανέλαβε τις προτάσεις του για το ζήτημα των ανατιμήσεων. Τόνισε ειδικότερα την ανάγκη να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, παράλληλα με τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού και εν αναμονή των σχετικών προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ξανά την ανάγκη να υπάρξει κοινή προμήθεια αερίου σε επίπεδο ΕΕ, όπως είχε γίνει με την προμήθεια εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην αρχή της πανδημίας.
Το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που είδε το φως της δημοσιότητας από διεθνή πρακτορεία, αποτυπώνει τη συζήτηση που διεξάγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την πιθανότητα κοινής προμήθειας αερίου και LNG, ώστε να σταματήσει σταδιακά, αλλά το συντομότερο δυνατόν, η εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. «Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσβλέπει στο σχέδιο, το οποίο εκπονείται σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη και θα υποβάλει η Επιτροπή για το σκοπό αυτό έως τα τέλη Μαΐου 2022».
Επαφές του πρωθυπουργού χθες στις Βρυξέλλες
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε χθες στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ντόναλντ Τουσκ.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τουσκ συζήτησαν στην έδρα του ΕΛΚ για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και για τα ζητήματα της ενέργειας.
Επίσης συζήτησαν για τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου στο ΕΛΚ.
Ο πρωθυπουργός είχε σύντομη συνάντηση και με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα.
Τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνόδευε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου.
Συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ
Τη στήριξη της χώρας μας στην Ουκρανία, στήριξη η οποία εκφράστηκε εμπράκτως από την πρώτη στιγμή με την ελληνική συνδρομή σε ανθρωπιστικό και αμυντικό υλικό και την στήριξη -χωρίς αστερίσκους- των δεσμών κυρώσεων έναντι της Ρωσίας, όπως επιβάλλει η συμμαχική και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, θα επαναλάβει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Η στήριξη αυτή, εξακολουθεί, άλλωστε, να εκφράζεται σε ανθρωπιστικό επίπεδο με την υποδοχή στην Ελλάδα Ουκρανών προσφύγων (13.000 μέχρι σήμερα). Ταυτόχρονα, από την έδρα της Συμμαχίας, ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει την αταλάντευτη στήριξη της κυβέρνησης στο Διεθνές Δίκαιο, στην υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, αλλά και στο δικαίωμα της Ουκρανίας στην αυτοάμυνα έναντι της ρωσικής εισβολής.
Τα μηνύματα αυτά και την ενότητα της Συμμαχίας έναντι της ρωσικής εισβολής και των νέων προκλήσεων που αυτή διαμορφώνει για την ασφάλεια της Συμμαχίας και κυρίως για την Ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, αναμένεται να επαναλάβουν οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ στην Κοινή Δήλωση που θα υιοθετήσουν στη διάρκεια της Συνόδου. Η συζήτηση της Πέμπτης, άλλωστε, θα θέσει και τα βασικά διακυβεύματα για την άμυνα της Συμμαχίας ενόψει της συνολικής συζήτησης για το στρατηγικό της δόγμα που θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον ερχόμενο Ιούνιο στη Μαδρίτη.
Σε ό,τι αφορά τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται για την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας και συνεπώς για το ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει τη διάσταση της συνεργασίας ΝΑΤΟ-ΕΕ., καθώς και τη σημασία της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας, που γίνεται περισσότερο επίκαιρη από ποτέ, καθώς η ενίσχυση του ευρωπαϊκού πυλώνα ασφάλειας θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στο ΝΑΤΟ.
Κυρ. Μητσοτάκης: Στο 90% των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας θα μπει έκτακτη φορολόγηση και θα επιστραφεί στον προϋπολογισμό
Μιλώντας για το αποτύπωμα της ουκρανικής κρίσης ξεκίνησε την τοποθέτησή του χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αναφορά στην ενεργειακή κρίση και τις κινήσεις της κυβέρνησης προς αντιμετώπισή της, στο πλαίσιο της συζήτησης νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών. Τόνισε μάλιστα πως οι εταιρείες ενέργειας έχουν υποχρέωση να καταθέσουν μερίδιο των συγκυριακών τους κερδών για την άρση της αναταραχής, και πως θα επιβληθεί έκτακτη φορολόγηση που θα επιστραφεί στον προϋπολογισμό.
«Το αποτύπωμα αυτής της σύρραξης, της μεγαλύτερης γεωπολιτικής αναταραχής στην ήπειρό μας από το τέλος του B΄ παγκοσμίου πολέμου ενδέχεται να είναι βαθύτερο από εκείνο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και ο οικονομικός της απόηχος παραπέμπει στην κρίση του 2008 καθώς ο πόλεμος και η ενεργειακή αναστάτωση συνοδευόμενη από την διεθνή έκρηξη των τιμών δημιουργούν ένα παγκόσμιο εφιαλτικό τρίγωνο το οποίο διαρκώς ανατροφοδοτείται» τόνισε ανεβαίνοντας στο βήμα της Ολομέλειας ο πρωθυπουργός.
Περνώντας ειδικά στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο επεσήμανε ότι υπηρετεί διπλή στόχευση, υλοποιεί την προεκλογική δέσμευση των φοροελαφρύνσεων ειδικά στην ακίνητη περιουσία και απαντά σε επίκαιρες ανάγκες, διότι, όπως είπε, η παρέμβασή ενισχύει το διαθέσιμο εισόδημα σχεδόν όλων των Ελλήνων πολιτών. «Μειώνοντας τον ΕΝΦΙΑ όχι κατά 30% όπως είχαμε υποσχεθεί αλλά περισσότερο, κατά 35% χάρη σε μια πολιτική ευθύνης που θέλει τις κοινωνικές παροχές να στηρίζονται στις δημοσιονομικές μας αντοχές. Φέτος οι Έλληνες θα πληρώσουν 920 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα σε σχέση με ό,τι τους είχε βεβαιωθεί το 2018 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Θα πληρώσουν 354 εκατομμύρια λιγότερα σε σχέση με αυτό που πλήρωναν το 2019 μετά τις πρώτες μειώσεις ΕΝΦΙΑ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ΝΔ» σημείωσε. «Σχεδόν 8 στους 10 συμπολίτες μας θα δουν έως και 40% μειωμένο τελικά τον φόρο για τα ακίνητά τους» είπε ο πρωθυπουργός.
«Η σημερινή παρέμβαση δεν είναι μεμονωμένη συνδυάζεται με τη μείωση σχεδόν 60 φόρων, πολλών άλλων επιβαρύνσεων, εισφορών και φυσικά οι μειώσεις αυτές πλαισιώνονται από το διπλό εγγυημένο εισόδημα του Δεκεμβρίου και φυσικά την δεύτερη σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Μαΐου του 2022» σημείωσε.
Επίσης τόνισε ότι τώρα προστίθεται ένα ακόμη πρόγραμμα τρίμηνων ενισχύσεων ύψους 1,1 δισ. ευρώ που απευθύνεται σε σχεδόν 6 εκατομμύρια δικαιούχους, νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγρότες καταναλωτές ενέργειας. «Αυτή η νέα δέσμη στήριξης έχει ένα διπλό σκοπό, να τονώσει την αγοραστική δύναμη των πιο αδύναμων και να απορροφήσει ένα μέρος των αυξήσεων στο ρεύμα όλων των Ελλήνων.
Γι’ αυτό προβλέπει και επιδόματα αλλά και επιδοτήσεις λογαριασμών. Ενώ παράλληλα επιχειρεί να ανακουφίσει την μεσαία τάξη και τον παραγωγικό ιστό της οικονομίας. Γι’ αυτό και περιλαμβάνει εκπτώσεις που περιορίζουν την εκτίναξη των τιμών στα καύσιμα αλλά και σημαντικές πρόσθετες μέριμνες για μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και τον πρωτογενή τομέα».
«Από τον επόμενο μήνα αυξάνεται σημαντικά η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου που για τα σπίτια θα φτάσει έως και το 80% και τα 72 ευρώ ανά MWh από 40 ευρώ που είναι σήμερα.
Για τους επαγγελματίες η ενίσχυση θα είναι διπλάσια ώστε να καλύπτει τελικά το 50% της αύξησης και να φτάσει έως τα 130 ευρώ την MWh.
Επίσης οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας θα στηριχθούν με 200 ευρώ που θα διατεθούν τον Απρίλιο σε 900.000 χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικους και άτομα με ειδικές ανάγκες. Θα είναι ακατάσχετα και δεν θα συμψηφίζονται με άλλες οφειλές.
Επίσης 250.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα εισπράξουν το Απρίλιο διπλή δόση, ενώ οικογένειες θα έχουν 1,5 επιπλέον δόση επιδόματος παιδιού.
Ωφελημένα θα είναι 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά με περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια μέλη» είπε ο πρωθυπουργός.
Τέλος για άλλη μια φορά ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο στο τέλος της τετραετίας.
«Η χώρα χρειάζεται σήμερα πολιτική σταθερότητα, δεν χρειάζεται πειραματισμούς, δεν χρειάζεται εφήμερες συμμαχίες που δεν θα αντέξουν στη δοκιμασία του χρόνου. Αυτή τη στρατηγική υπηρετεί ο εκλογικός νόμος τον οποίο έχουμε φέρει. Αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι μπορεί να είναι μεν κυβέρνηση ενός κόμματος στα χαρτιά, έχει όμως ενσωματώσει δυνάμεις και στελέχη πολύ ευρύτερα των παραδοσιακών ορίων της ΝΔ και με αυτή την συμπεριληπτική πολιτική θα πορευτούμε και εφόσον ο ελληνικός λαός μας δώσει πάλι την εμπιστοσύνη του στις επόμενες εκλογές» πρόσθεσε.
Δ. Γαλαμάτης: Στέλνουμε ένα δυνατό μήνυμα κατά της οπαδικής βίας
«Εδώ, στο Καυτανζόγλειο Στάδιο, στέλνουμε σήμερα ένα δυνατό μήνυμα κατά της οπαδικής βίας. Με την ελπίδα το όνομα του ‘Αλκη, ενός παιδιού που τόσο άδικα έχασε τη ζωή του σε ηλικία 19 ετών, θύμα της τυφλής οπαδικής βίας, συγκλονίζοντας την ελληνική κοινωνία, να είναι το τελευταίο στον κατάλογο των θυμάτων. Με την ελπίδα η οικογένεια του ‘Αλκη να είναι η τελευταία που θρηνεί μια απώλεια, η οποία αφήνει πληγές που δεν θα επουλωθούν». Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρης Γαλαμάτης, που παραβρέθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (23/3) στη Θεσσαλονίκη, προσκεκλημένος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου σε φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου ανάμεσα στην ομάδα του ΠΣΑΤ και της Λέσχης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης, στο Καυτανζόγλειο Στάδιο, στη μνήμη του ‘Αλκη Καμπανού.
Ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης έκανε λόγο για ένα ιδιαίτερο ποδοσφαιρικό παιχνίδι, διαφορετικό και με εξέχουσα σημειολογία. Τόνισε επίσης πως «ο αθλητισμός που μας αξίζει, που ονειρευόμαστε για τα παιδιά μας, δεν είναι συνώνυμος κανενός είδους βίας, αλλά εκπέμπει υψηλά ιδανικά και διαχρονικές αξίες, σαν κι αυτές που χαρακτηρίζουν παραδοσιακά την ελληνική κοινωνία».
Ο κ. Γαλαμάτης, στάθηκε στα μέτρα που έλαβε άμεσα και ανακοίνωσε η κυβέρνηση και τα οποία τίθενται σε εφαρμογή για την εξάλειψη της βίας στον αθλητισμό και σε κάθε έκφανση της κοινωνικής ζωής.
Αποκλιμάκωση μέτρων για τον κορωνοϊό
Αναστολή του προστίμου στους άνω των 60 ανεμβολίαστους- Μείωση self test στα σχολεία- Αύξηση πληρότητας στα γήπεδα
Ύστερα από ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας αποφασίστηκε:
-Πρώτον να γίνεται πλέον μόνο ένα αυτοδιαγνωστικό τεστ (self test) την εβδομάδα σε μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.
-Δεύτερον να αυξηθεί η πληρότητα στα γήπεδα στο 100%.
Αποφασίστηκε, επίσης -όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης- να ανασταλεί από τις 15 Απριλίου το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους άνω των 60 ετών συμπολίτες μας που παραμένουν ανεμβολίαστοι. Δηλαδή, θα εισπραχθεί το ποσό έως τα 300 ευρώ που αντιστοιχεί μέχρι τις 15 Απριλίου. Το μέτρο θα επανεξεταστεί το Σεπτέμβριο.
Γιατί μειώνονται τα τεστ στα σχολεία ενώ η πανδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να είναι σε έξαρση
Με βάση τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, παρατηρείται μια κάποια σταθεροποίηση τις τελευταίες μέρες, καθώς και μια μείωση των κρουσμάτων στα παιδιά και στους εφήβους, με αντίστοιχη αύξηση στις μεγαλύτερες ηλικίες. Σύμφωνα με τους ειδικούς περνάμε σε μια φάση κατά την οποία θα συνυπάρχουμε με τον ιό, οι παραλλαγές του προκαλούν ηπιότερη νόσο, ιδιαίτερα στους εμβολιασμένους, και η πλειοψηφία των πολιτών έχει ήδη εμβολιαστεί. Έτσι και η εκπαιδευτική κοινότητα, όπως σε κάθε φάση της πανδημίας, προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, ακολουθώντας τις συστάσεις των ειδικών. Αξίζει να σημειωθεί η υποδειγματική τήρηση των μέτρων από την εκπαιδευτική κοινότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, γεγονός που αποτυπώνεται και στα κλειστά λόγω κορωνοϊού τμήματα ανά την επικράτεια, που αυτή τη στιγμή δεν ξεπερνούν το 0,02%.
Τι ισχύει σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η συντριπτική πλειονότητα των κρατών-μελών της ΕΕ δεν απαιτεί self test για την προσέλευση των μαθητών στο σχολείο. Δεν είναι υποχρεωτικό το τεστ σε Βέλγιο, Γαλλία, Δανία, Ιρλανδία, Ισπανία, Λετονία (από 1/4), Λιθουανία, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχία, Φινλανδία. Μόνο σε περίπτωση κρούσματος ζητούν τεστ σε Ιταλία, Κροατία, Πορτογαλία και Σλοβακία, ενώ στην Ολλανδία μόνο εφόσον οι μαθητές εμφανίσουν συμπτώματα.
Πηγές υπογραμμίζουν ότι η σαφής τάση που παρατηρείται είναι στην κατεύθυνση της άρσης της υποχρεωτικής διενέργειας τεστ για την προσέλευση στο σχολείο, ακόμη και στις λίγες χώρες στις οποίες ακόμη απαιτείται.