Το 90% των άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβου. Σύμφωνα με πηγές, αυξήθηκε κατά σχεδόν 10 μονάδες το ποσοστό αυτής της ηλικιακής κατηγορίας, που είναι και η πιο ευπαθής, που εμβολιάστηκε χάρη στην υποχρεωτικότητα.
Συγκεκριμένα, 2.761.838 πολίτες άνω των 60 έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβου. Η προθεσμία εκπνέει αύριο το βράδυ (Κυριακή 16/1) και δεν πρόκειται να δοθεί απολύτως καμία παράταση.
Από τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου τίθεται σε ισχύ το μέτρο της επιβολής προστίμου σε βάρος των πολιτών άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί, με την κυβέρνηση να διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα δοθεί παράταση της προθεσμίας.
Στις 17/1 ξεκινάει η διαδικασία τελικών διασταυρώσεων μεταξύ ΓΓΠΣ, ΗΔΙΚΑ και ΑΑΔΕ των ΑΜΚΑ και των ΑΦΜ των ανεμβολιαστων πολιτών άνω των 60 ετών, ώστε να συνταχθεί ο οριστικός κατάλογος και ως το τελος του μήνα να γίνουν οι βεβαιώσεις προστίμων (50 ευρώ για τον Ιανουάριο -μισός μηνας- και 100 ευρώ από τον Φεβρουάριο).
Οι όποιες εξαιρέσεις αφορούν κατοίκους εξωτερικού, αυτούς που έχουν απόφαση απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εµβολιασµού από τις τριµελείς Υγειονομικές Επιτροπές κάθε Περιφέρειας για λόγους υγείας (πχ σοβαρή αλλεργική αντίδραση, διαγνωσµένη αλλεργία, ιστορικό θροµβοπενίας κλπ), όσους έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό, όσους έχουν κάνει αίτηση εμβολιασμού κατ’ οίκον και δεν έχει γίνει ακόμη εμβολιασμός.
Αναλυτική ενημέρωση για τον αριθμό των πολιτών στους οποίους θα επιβληθεί πρόστιμο και τη διαδικασία ενστάσεων θα δοθεί τη Δευτέρα.
Πώς θα γλιτώσουν το πρόστιμο οι 60άρηδες που εμβολιάστηκαν στο εξωτερικό
Διευκρινίσεις για τη διαδικασία δήλωσης εμβολιασμών στο εξωτερικό για τους πολίτες άνω των 60 ετών που κατοικούν στην Ελλάδα προκειμένου να γλιτώσουν το πρόστιμο των 100 ευρώ μηνιαίως που θα επιβάλλεται από τις 17 Ιανουαρίου σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού εξέδωσαν τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Ετσι, όσοι πολίτες είναι άνω των 60 ετών, έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (δύο δόσεις ή μονοδοσικό εμβόλιο) μέχρι και 16 Ιανουαρίου 2022 στο εξωτερικό και υπάγονται σε ΔΟΥ εσωτερικού έχουν τις εξής επιλογές προκειμένου να καταχωρισθούν στο Μητρώο Εμβολιασθέντων Εξωτερικού:
- Οσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (δύο δόσεις ή μονοδοσικό εμβόλιο) σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή σε κάποια από τις 33 χώρες που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID μπορούν να μπαίνουν στο anagnorisi.emvolio.gov.gr και να καταχωρίζουν τον εμβολιασμό τους. Επίσης, τους δίνεται η δυνατότητα να κλείνουν ραντεβού αναμνηστικής δόσης. Οσοι για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία μέσω της πλατφόρμας μπορούν να προσέρχονται στα ΚΕΠ.
Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία δήλωσης είναι ιδιαίτερα απλή. Αρχικά, ο πολίτης ταυτοποιείται χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του στο Taxisnet, στη συνέχεια καταχωρίζει τον ΑΜΚΑ (ή, εναλλακτικά, τον ΠΑΜΚΑ ή τον ΠΑΑΥΠΑ του), καθώς και τον αριθμό ταυτότητας ή διαβατηρίου του. Κατόπιν, αναρτά στην πλατφόρμα το πρωτότυπο πιστοποιητικό εμβολιασμού του σε μορφή pdf. Μέσω του QR code του πιστοποιητικού, η πλατφόρμα ελέγχει αυτόματα την εγκυρότητά του και εξάγει τα στοιχεία του εμβολιασμού που αναγράφονται σε αυτό. Αμέσως μετά τον έλεγχο, η δόση του εμβολιασμού που βεβαιώνεται από το πιστοποιητικό εμφανίζεται αυτόματα στην οθόνη και ο πολίτης καλείται να καταχωρίσει στοιχεία τυχόν προηγούμενων δόσεων (είδος εμβολίου, ημερομηνία και χώρα εμβολιασμού). Η διαδικασία ολοκληρώνεται, η συναλλαγή λαμβάνει μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό και ο πολίτης μπορεί να εκτυπώσει το αποδεικτικό καταχώρισης.
- Οσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (δύο δόσεις ή μονοδοσικό εμβόλιο) με οποιοδήποτε από τα αναγνωρισμένα από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού εμβόλια σε οποιαδήποτε τρίτη χώρα εκτός της Ε.Ε. ή των 33 χωρών που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID δεν μπορούν να δηλώσουν τον εμβολιασμό τους μέσω της πλατφόρμας και πρέπει να επισκεφτούν οποιοδήποτε ΚΕΠ προσκομίζοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
Ως χώρες που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID ορίζονται οι χώρες και οι περιοχές που έχουν προβεί σε συμφωνίες με την Ε.Ε. για αμοιβαία αναγνώριση πιστοποιητικών. Αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε 33 και είναι οι: Αλβανία, Ανδόρρα, Αρμενία, Πράσινο Ακρωτήρι, Ελ Σαλβαδόρ, Νήσοι Φερόε, Γεωργία, Ισραήλ, Ισλανδία, Λίβανος, Λιχτενστάιν, Μολδαβία, Μονακό, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Βόρεια Μακεδονία, Νορβηγία, Παναμάς, Σαν Μαρίνο, Σερβία, Σιγκαπούρη, Ελβετία, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη, Τυνησία, Τόγκο, Τουρκία, Ουκρανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουρουγουάη, Βατικανό.
Σημειώνεται ότι τα αναγνωρισμένα από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού εμβόλια είναι τα εξής: Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca/Oxford, Johnson & Johnson/Janssen, Sinovac/Coronavac, Gamaleya (Sputnik), Cansino Biologics, Sinopharm και Covishield.