Ανταπόκριση από το Βερολίνο: Γιώργος Ευγενίδης
Ως ιδιαίτερα κρίσιμη αποτιμά τόσο το Προεδρικό Μέγαρο, όσο και το Μέγαρο Μαξίμου εξ αντανακλάσεως, την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στο Βερολίνο και στη Φρανκφούρτη. Πρόκειται για μια επίσκεψη, η οποία εκκρεμεί από τον Ιούλιο, όταν και ο κ. Παυλόπουλος είχε προσκληθεί από τον ομόλογό του Γιόαχιμ Γκάουκ, πλην όμως η επίσκεψη αναβλήθηκε λόγω του δημοψηφίσματος.
Μετά τον κύκλο επαφών του στη Μόσχα, ο κ. Παυλόπουλος παίρνει το αεροπλάνο και φτάνει στο Βερολίνο, όπου θα έχει εν πρώτοις επίσημη συνάντηση με τον κ. Γκάουκ στο Προεδρικό Μέγαρο Bellvue του Βερολίνου, το μεσημέρι της Δευτέρας. Οι δύο Πρόεδροι θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση, στη συνέχεια θα κάνουν από κοινού δηλώσεις στον Τύπο και επακολούθως θα έχουν και επίσημο γεύμα. Στη συνέχεια, ο κ. Παυλόπουλος θα κατευθυνθεί στην Καγκελαρία, όπου θα έχει επίσημη συνάντηση και με την Καγκελάριο Μέρκελ, ενώ την Τρίτη 19/1, αφού θα έχει σειρά επαφών στη γερμανική πρωτεύουσα, θα αναχωρήσει για τη Φρανκφούρτη, όπου θα συναντηθεί με τον διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Στο Προεδρικό Μέγαρο αποδίδουν μεγάλη σημασία στην επίσκεψη του κ. Παυλόπουλου στη Γερμανία, ενόψει μάλιστα και της πρώτης αξιολόγησης που θα πρέπει να ξεκινήσει επισήμως σε λίγες ημέρες. Σύμφωνα με κύκλους της Προεδρίας της Δημοκρατίας, με τις οποίες το RP συνομίλησε, τα δύο βασικά θέματα στην ατζέντα του κ. Παυλόπουλου θα είναι το χρέος και το προσσφυγικό, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί με κάποιον τρόπο να τεθεί και το ζήτημα των αποζημιώσεων.
Ο κ. Παυλόπουλος εκτιμά, όσον αφορά το ζήτημα του χρέους, πως η πράξη εκ μέρους της Ελλάδας με την απαρέγκλιτη εφαρμογή του προγράμματος, θα πρέπει να έχει και ανταπόδοση από την πλευρά των εταίρων, με ρύθμιση του ζητήματος του χρέους που θα κλείσει επί της ουσίας τις όποιες εκκρεμότητες με το Grexit. Φυσικά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατία γνωρίζει πολύ καλά, έχοντας ανοιχτό και ενεργό δίαυλο επικοινωνίας με το Μέγαρο Μαξίμου και τον πρωθυπουργό, πως τα εμπόδια για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης είναι αρκετά και σημαντικά, με πρώτιστο τον σκόπελο του ασφαλιστικού επί του οποίου ήδη διαφαίνονται οι ενστάσεις των δανειστών. Μάλιστα, από τη στήλη «Πολιτική Κουζίνα», σε τελευταίο σημείωμα, έχουμε σημειώσει τόσο τις ενστάσεις των δανειστών, όσο και την «αναμπουμπούλα» που επικρατεί στο στερέωμα των δανειστών όσον αφορά την ελληνική υπόθεση. Υπό αυτό το πρίσμα, ιδιαίτερα σημαντική ως προς την υπόθεση «χρέος» θα είναι και η συνάντηση του κ. Παυλόπουλου με τον Ευρωπαίο κεντρικό τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι.
Όπως προαναφέρθηκε, στο επίκεντρο θα βρεθεί και το προσφυγικό ζήτημα που απασχολεί εντόνως τη Γερμανία, με τον κ. Παυλόπουλο να αναμένεται να υπογραμμίσει πως η Ελλάδα δεν μπορεί να αφεθεί μόνη της στην αντιμετώπιση ενός κατά τα άλλα ευρωπαϊκού προβλήματος. Συνεπώς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με την κυβέρνηση, επισημαίνοντας στους Ευρωπαίους παράγοντες που συναντά πως στο προσφυγικό πρέπει να υπάρχει λύση με αμοιβαιότητα και όχι με τιμωρητική διάθεση, προκειμένου να αποφευχθεί το πολιτικό κόστος για κάποιες χώρες. «Η Τουρκία έπρεπε να είχε περιορίσει την προσφυγική ροή κατά το δυνατόν περισσότερο. Η χώρα έχει δεσμευθεί για αυτό. Πέραν αυτού θα έπρεπε να είχε σταματήσει τους διακινητές ανθρώπων. Έχω την μεγάλη ανησυχία ότι οι Τούρκοι διακινητές λαμβάνουν στήριξη από τις αρχές. Ιδιαίτερα οι λιμενικές υπηρεσίες προσποιούνται ότι δεν αντιλαμβάνονται τίποτα. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου φέρονται να έχουν βοηθηθεί διακινητές. Έχουμε αποδείξεις για αυτό. Πρόκειται για μια μορφή δουλεμπορίου. Δεν διστάζω να ξεστομίσω αυτή τη λέξη: δουλεμπόριο. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα», αναφέρει σε συνέντευξή του στη γερμανική Süddeutsche Zeitung ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος παράλληλα επαινεί την προσφυγική πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ ως θαρραλέα.
Είναι προφανές πως το πλαίσιο των επαφών του κ. Παυλόπουλου εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική για την εξωστρέφεια της χώρας, αλλά και την προώθηση των ελληνικών αιτημάτων στο εξωτερικό και προς αυτό, συνομιλητές του ΠτΔ αναφέρουν πως ο κ. Παυλόπουλος κινητοποιεί όλες τις δυνάμεις που διαθέτει. Τα αποτελέσματα (και αυτών) των επαφών στο εξωτερικό, πάντως, θα τα δούμε σε λίγο καιρό να αποτυπώνονται στον ευρύτερο συσχετισμό δυνάμεων…
Υ.Γ. Άμα τη επιστροφή του στην Ελλάδα, ο κ. Παυλόπουλος θα έχει συνάντηση με τον νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να μην τον ψήφισε για Πρόεδρο, πλην όμως η ανάδειξή του στο αξίωμα του προέδρου της ΝΔ δίνει άλλη σημασία στις σχέσεις τους. Ποιος ξέρει, μπορεί κάποια στιγμή να δούμε και το έργο ο κ. Παυλόπουλος να ορκίζει τον κ. Μητσοτάκη πρωθυπουργό.