Στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 22 Απριλίου υποχώρησε σήμερα (4/6) το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βρέθηκε σε κλοιό νέων πιέσεων, δίνοντας συνέχεια στην πλαγιο-καθοδική κίνηση.
Αγνοώντας τα θετικά θεμελιώδη μεγέθη και τις αισιόδοξες εταιρικές εξελίξεις, η ελληνική αγορά παραδόθηκε στους πωλητές, οι οποίοι έσπευσαν να «χωνέψουν» τα πρόσφατα υψηλά των 1.502 μονάδων.
Το αποτέλεσμα είναι ότι, παρά τη χθεσινή ανοδική αντίδραση, η αναδίπλωση από τις κορυφές του 2024 ξεπέρασε πλέον το -5%, «ψαλιδίζοντας» τα φετινά κέρδη στην περιοχή του 11%.
Πιο συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ισχυρή πτώση κατά 1,57% και έκλεισε κοντά στο χαμηλό ημέρας των 1.424,69 μονάδων, χάνοντας περίπου 23 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.447,41 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 22 μονάδες (από 1.424,66 έως 1.446,42 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 95 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,6 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα.
Επόμενος σταθμός οι 1.400 μονάδες;
Στην παρατεταμένη μεταβλητότητα προσέκρουσε η προσπάθεια διεύρυνσης της χθεσινής ανοδικής κίνησης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όχι μόνο δεν κατάφερε να επιστρέψει στις 1.450 μονάδες, αλλά βρέθηκε κάτω των στηρίξεων των 1.436 μονάδων.
Τα ανθεκτικά εταιρικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου και τα διαδοχικά επιχειρηματικά deals τέθηκαν εκ νέου στο περιθώριο, παρά το γεγονός ότι έχουν συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για τις εισηγμένες, οι οποίες εξακολουθούν να θεωρούνται ελκυστικές.
Από την άλλη πλευρά, όμως, η γενικευμένη τάση των επενδυτών για αφομοίωση των κεκτημένων και ρευστοποιήσεις των κερδών μόνο αδικαιολόγητη δεν είναι, αν αναλογιστούμε το εύρος και τη δυναμική του μέχρι πρότινος ράλι.
Κάπως έτσι, σήμερα είδαμε την ελληνική αγορά να υποκύπτει εκ νέου στη νευρικότητα και στην κατοχύρωση, με τον συναλλακτικό τζίρο να παραμένει σε επίπεδα κάτω του ψυχολογικού ορίου των 100 εκατ. ευρώ.
Είναι σαφές ότι, για να επιστρέψει ο Γενικός Δείκτης στις φετινές κορυφές των 1.502 μονάδων, θα απαιτηθούν περισσότερα «καύσιμα» και μεγαλύτεροι όγκοι συναλλαγών, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα έχουν περιοριστεί αισθητά.
Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, μετά την απώλεια των 1.436 μονάδων, οι επόμενες στηρίξεις για τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη τοποθετούνται στις 1.400 μονάδες, ενώ οι βασικές αντιστάσεις παραμένουν στην περιοχή των 1.500 (υψηλά 13 ετών).
Στη σημερινή συνεδρίαση, το ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Mytilineos, καθώς το μεσημέρι διεξήχθη η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση, κατά την οποία αφενός εγκρίθηκε η διανομή του φετινού μερίσματος, αφετέρου αποκαλύφθηκε το ανανεωμένο brand name του Ομίλου.
Παράλληλα, χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα διαπραγματευόταν η μετοχή της Profile, η οποία «έκοψε» την επιβράβευση των 0,04 ευρώ/μετοχή.
Στο επίκεντρο βρέθηκαν και οι τράπεζες, μετά τη δημόσια πρόταση της Eurobank στην Ελληνική Τράπεζα Κύπρου, αλλά και εν αναμονή των οριστικών αποφάσεων για το ύψος των φετινών μερισμάτων.
Απώλειες σε Ευρώπη & Wall
Στο εξωτερικό, τώρα, η επενδυτική προσοχή στρέφεται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία την Πέμπτη θα ανακοινώσει την πρώτη μείωση στα επιτόκια. Και φυσικά, μην ξεχνάμε τις ευρωεκλογές της Κυριακής, όπου η ακροδεξιά είναι πιθανό να αναδειχθεί δεύτερη πολιτική δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,25% και τις 518 μονάδες, με τον γερμανικό DAX και τον ιταλικό FTSE MIB να χάνουν έως 0,7%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones προσπαθεί να βρει τον βηματισμό του, με τους S&P 500 και Nasdaq να υποχωρούν κατά 0,4%.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)
Πηγή naftemporiki.gr