Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Ο Yπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, δήλωσε την Τετάρτη ότι η Βιέννη θα σύρει την Ουγγαρία στο δικαστήριο, εάν αρνηθεί να δεχθεί μετανάστες οι οποίοι, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες που αγνοήθηκαν σε μεγάλο βαθμό το περασμένο έτος, σκοπεύουν να ζητήσουν άσυλο στο πρώτο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα βρεθούν.
Αξιωματούχοι στην Αυστρία και την Ουγγαρία λένε ότι η κατάσταση είναι σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο ένα χρόνο, αφότου τα κοινά τους σύνορα έγιναν το κομβικό σημείο της μαζικής εισροής προσφύγων προς την Ευρώπη, με πολλούς από αυτούς να κατευθύνονται προς τη Γερμανία.
Παράλληλα, εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες ταξίδεψαν από χώρες της νότιας Ευρώπης βορειότερα προς την Αυστρία, τη Γερμανία ή τη Σουηδία, γεγονός που καθιστά αδύνατη την εφαρμογή των λεγόμενων κανόνων του Δουβλίνου για τη μεταφορά των μεταναστών πίσω στο αρχικό σημείο άφιξής τους, εντός της ΕΕ.
Χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, έχουν αντιταχθεί σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή προσπάθεια να εξαναγκαστούν τα κράτη να αποδεχθούν προωθημένους μετανάστες ή να θεσπιστεί ένα καθεστώς ποσοστώσεων.
«Στο κέντρο έχουμε ένα ευρωπαϊκό καθεστώς με τη μορφή του μηχανισμού του Δουβλίνου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υπεύθυνη για το Δουβλίνο και τα κράτη ή οι ομάδες κρατών που παραβιάζουν διαρκώς το νόμο πρέπει να αναμένουν τις ανάλογες νομικές συνέπειες», ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών, Wolfgang Sobotka στον ραδιοφωνικό σταθμό ORF. «Σε αυτή την περίπτωση, η (αυστριακή) Δημοκρατία οφείλει να προχωρήσει σε μηνύσεις. Η Δημοκρατία μας πρέπει να διασφαλίσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργεί σύμφωνα με το νόμο, τελεία», συμπλήρωσε ο Sobotka, όταν ρωτήθηκε για την Ουγγαρία και την κίνησή της να μην δέχεται μετανάστες που επαναπροωθούνται στο πλαίσιο των κανόνων του Δουβλίνου.
Στο μεταξύ, η ουγγρική κυβέρνηση έχει από καιρό κηρύξει τη συμφωνία του Δουβλίνου έκπτωτη, ενώ οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν έχουν απαντήσει στα σχόλια του Sobotka.
Υπενθυμίζεται ότι η ίδια η Αυστρία καλωσόρισε αρχικά τον μεγάλο αριθμό προσφύγων από τη Μέση Ανατολή και το Αφγανιστάν. Ωστόσο, η κυβέρνηση άρχισε να σκληραίνει τους κανόνες για το άσυλο νωρίτερα φέτος και εισήγαγε ένα ετήσιο όριο στον αριθμό των αιτήσεων ασύλου που θα δέχεται.
Τα βήματα αυτά, που έχουν ευρέως επικριθεί από τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την Ευρωπαϊκή Ένωση, έρχονται μετά από την υποστήριξη για το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPO) που καταγράφηκε στις δημοσκοπήσεις και σύμφωνα με τις οποίες φθίνει η δημοτικότητα του κυβερνώντος κεντρώου κόμματος.
Υπάρχει πιθανότητα ο υποψήφιος του FPO να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στις 2 Οκτωβρίου με τη ρητορική του κατά της μετανάστευσης και να γίνει ο πρώτος ακροδεξιός αρχηγός κράτους της Ευρώπης.
Πηγές: Reuters, Euronews