Σε βαρύ κλίμα αρνητικής έκπληξης συζητείται σήμερα στο Eurogroup η επιστολή του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη προς τους ευρωπαίους ομολόγους του, με την οποία ζητεί την πλήρη αναθεώρηση του πακέτου διάσωσης των 10 δισ. ευρώ, επειδή εκτιμά ότι η Κύπρος μπορεί να μην καταφέρει να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας, καθώς αυτή έχει προκαλέσει στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα της χώρας μεγαλύτερη αρνητική επίπτωση από αυτή που προβλεπόταν.
Η επιστολή Αναστασιάδη που απέστειλε την περασμένη εβδομάδα αποκάλυψαν οι Financial Times, έρχεται δύο βδομάδες μετά την ομολογία του ΔΝΤ για δραματικά λάθη και αστοχίες στο ελληνικό πρόγραμμα. Πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν ότι η κίνηση Αναστασιάδη, δημιουργεί νέα πολιτικά προβλήματα στην ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα της ευρωζώνης, ενώ αναρωτιούνται αν είναι μια κίνηση απελπισίας ή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πολιτικό σχεδιασμό.
Ο Κύπριος πρόεδρος επισημαίνει στην επιστολή του ότι η αναδιάρθρωση των δύο μεγάλων τραπεζών εφαρμόστηκε χωρίς προσεκτική προετοιμασία, εξαφανίζοντας το κεφάλαιο κίνησης πολλών κυπριακών εταιριών και ότι απαιτεί πρωτοφανείς κεφαλαιακούς ελέγχους που πνίγουν την οικονομία του νησιού. Έτσι, η οικονομία του νησιού οδηγείται σε βαθιά ύφεση με ανεργία και καθιστώντας δύσκολη τη δημοσιονομική προσαρμογή. Και ζητά να επανεξετασθούν όλες τις δυνατότητες, ώστε να δημιουργηθεί μια βιώσιμη προοπτική για την Κύπρο και τον λαό της.
Στις Βρυξέλλες επικρατεί προβληματισμός για το χειρισμό του όλου ζητήματος. Ανεπίσημα επισημαίνουν ότι ήταν λάθος της κυβέρνησης του κ. Αναστασιάδη που καταψήφισε την πρώτη συμφωνία προτού υποκύψει σε μια αντίστοιχη εννιά μέρες αργότερα. Η κυπριακή διάσωση υπενθυμίζεται συνίσται στο κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας και στη δραστική αναδιάρθρωση της Τράπεζας Κύπρου, με κατάσχεση όλων των καταθέσεων πάνω από €100.000.
Το Eurogroup δεν προβλέπεται να προχωρήσει σε αποφάσεις και πιθανότατα θα παραπέμψει το θέμα στην επόμενη σύνοδο κορυφής.
Η κυπριακή πλευρά ζητά επιπλέον χρηματοδότηση πέραν των 10 δις. Ευρώ, αποδίδει ευθύνες στην ΕΚΤ που χρηματοδοτούσε την ΛαΊκή Τράπεζα και ζητά ένα μέρος των 9 δισ. ευρώ που της δόθηκαν μέσω του λεγόμενου μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας του ευρωσυστήματος των κεντρικών τραπεζών να μετατραπεί σε μακροπρόθεσμα ομόλογα.