Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία για το μεταναστευτικό

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης άρχισαν άρχισαν να κινούνται νομικά την Τρίτη εναντίον τριών χωρών-μελών που αρνήθηκαν να μοιραστούν το βάρος της υποδοχής μεταναστών που φτάνουν στις νότιες ακτές της Ευρώπης.

Οι αποφάσεις, εναντίον της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, θα ανακοινωθούν επίσημα την Τετάρτη. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της Ένωσης, μετέρχεται τη νομική οδό σχετικά με τη συγκεκριμένη διαιρετική πτυχή του μεταναστευτικού ζητήματος.

Ο αρχικός στόχος της ΕΕ ήταν να επανεγκατασταθούν 160.000 μετανάστες σε όλα τα κράτη-μέλη προκειμένου να ανακουφίσουν από τις αλλεπάλληλες πιέσεις την Ελλάδα και την Ιταλία, τα κυριότερα σημεία άφιξης για τα πλήθη των μεταναστών που επιλέγουν να διασχίσουν το επικίνδυνο πέρασμα της Μεσογείου. Αντ ‘αυτού, μόνο 20.869 άτομα είχαν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα και την Ιταλία στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Γαλλία και η Πορτογαλία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν προσφέρει καταφύγιο σε σημαντικό αριθμό μεταναστών. Ωστόσο, ορισμένες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με σχετικά ομογενείς πληθυσμούς και μικρή εμπειρία όσον αφορά στην πολυπολιτισμικότητα προέβαλαν αντιστάσεις. Η Ουγγαρία και η Πολωνία δεν δέχτηκαν καθόλου πρόσφυγες και η Τσεχία σταμάτησε να συμμετέχει στο πρόγραμμα, οπότε όλες αντιμετωπίζουν τις προβλεπόμενες νομικές συνέπειες.

Μολονότι ούτε η Δανία αλλά ούτε και η Αυστρία έχουν δεχτεί μετανάστες στο έδαφός τους πρέπει να ληφθούν υπόψιν τα εξής: η Δανία το 1993 περιόρισε τη συμμετοχή της στον τομέα της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν οφείλει να αποτελεί μέρος του σχεδίου μετεγκατάστασης των μεταναστών. Η Αυστρία από την πλευρά της έχει δεχθεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπεται να προχωρήσει στην επιβολή προστίμων, αν και κάτι τέτοιο ενδέχεται να διαρκέσει για χρόνια. Η Επιτροπή πρέπει πρώτα να αποστείλει μια σειρά προειδοποιητικών επιστολών.

Να αναφερθεί ότι περίπου 28.000 μετανάστες πληρούν πλέον τις προδιαγραφές για μετεγκατάσταση, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το πρόγραμμα τελειώνει επίσημα στις 26 Σεπτεμβρίου, αλλά οι μετανάστες που θα καταφθάσουν μέχρι την ημερομηνία αυτή μπορούν να συμπεριληφθούν στο εν λόγω πρόγραμμα.

 

Πηγές: New York Times, Euronews

 

 

 

 

 

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων