Εντός του πρώτου δεκαημέρου του Οκτωβρίου, (ως κατ΄αρχήν ημερομηνία έχει οριστεί η 8η Οκτωβρίου) ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, θα επισκεφθεί το Ισραήλ ολοκληρώνοντας έναν πρώτο κύκλο διεθνών επαφών που στόχο έχουν την ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η κυβέρνηση ποντάρει στην έξοδο από τη διεθνή απομόνωση που είχε περιέλθει η χώρα λόγω της οικονομικής κρίσης και ελπίζει ότι κερδίζοντας την παρτίδα, θα διαμορφώσει συνθήκες για επάνοδο στην ανάπτυξη. Το «ισχυρό χαρτί» της σ΄αυτή την προσπάθεια, είναι η ενέργεια, και Αντώνης Σαμαράς μετά τις συμφωνίες με τους Αζέρους για τον ΔΕΣΦΑ και τον TAP, θέλει να ισχυροποιήσει τους δεσμούς με το Ισραήλ, μέσω της προώθησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης «EuroAsia Interconnector».
Ήδη στις αρχές Αυγούστου και ενώ ο πρωθυπουργός βρισκόταν στην Ουάσιγκτον, ο υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης συνυπέγραψε Μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για τη διασύνδεση των ηλεκτρικών συστημάτων των τριών χωρών μέσω της πόντισης καλωδίου μεταφορικής ισχύος 2000 MW, μέσω της πόντισης ηλεκτρικού καλωδίου μεταξύ των τριών χωρών. Το έργο, έχει ενταχθεί στα «Projects of Common Interest» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έπειτα από συντονισμένες ενέργειες Ελλάδας και Κύπρου και στην παρούσα φάση γίνονται οι προκαταρκτικές ενέργειες για την έναρξη των μελετών.
Μετά το ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ και του Ευάγγελου Βενιζέλου στην Αίγυπτο, ακολουθεί η επίσκεψη Σαμαρά στο Ισραήλ, όπου θα αποτυπωθεί με τον πλέον καθαρό τρόπο ότι η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέλος του «δυτικού τόξου» στην Ανατολική Μεσόγειο.
Όπως όλα δείχνουν το πείραμα της πρόσδεσης στο «ρωσικό ενεργειακό άρμα» έχει εγκαταλειφθεί πλήρως, μετά και το φιάσκο της ΔΕΠΑ.