Γράφει o Γιάννης Νάκος
Υψηλά στην ατζέντα των δανειστών έχει η ρύθμιση των υπερήμερων δανείων, με την κυβερνηςη να έχει στο πίσω μέρος του μυαλού της περαιτέρω σκέψεις για την νομοθετικού πλαισίου.
Αρχικά η Τράπεζα της Ελλάδος, ήρθε σε συμφωνία με τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας (SSM), σχετικά με τους κοινούς στόχους που πρέπει να θέσουν όλες οι τράπεζες και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τα κόκκινα δάνεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προβληματισμός για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αφορά στη διαχείριση και την εισπραξιμότητά τους, ώστε να μειωθούν το ταχύτερο δυνατόν.
Παράλληλα, ανά τρίμηνο θα ελέγχεται η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.
Επιπροσθέτως, σύμφωνα με πληροφορίες επανέρχεται δυνατά στο προσκήνιο, το πλαίσιο σχετικά με την συμφωνία της κυβέρνησηςμε τους δανειστές σε οτι αφορά την αδειοδότηση των εταιρειών που θα διαχειριστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το οποίο θα είναι έτοιμο μεςα στον Φεβρουάριο.
Οι στόχοι που αναφέρθηκαν παραπάνω, θα αφορούν, Α), τόσο τα δάνεια ανά κλάδο όσο και β) ανά επιχείρηση, στην περίπτωση των μεγάλων επιχειρήσεων.
Στις μεγάλες επιχειρήσεις, εμπλέκεται, με βάση το Μνημόνιο, και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας,δεδομένου ότι , οι μεγάλες επιχειρήσεις με κόκκινα δάνεια έχουν συχνά δανειστεί από περισσότερες από μία και συχνά από όλες τις τράπεζες, το ΤΧΣ θα παίξει συντονιστικό ρόλο.
Ενώ δεν πρέπει να λησμονηθεί το γεγονός πως, σύμφωνα με πρόσφατη εκτίμηση του SSM, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα φτάνουν συνολικά το ύψος των 107 δισ. ευρώ.
Εν κατακλείδι, το κατά πόσο θα απομειωθούν τα κόκκινα δάνεια θα εξαρτηθεί, τόσο από τις συνθήκες ασφάλειας σε τραπεζικό επίπεδο,όσο και από την πολιτική σταθερότητα που θα υπάρχει την δεδομένη εκείνη στιγμή.