Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022

Στο ΝΑΤΟ το Μαυροβούνιο – Οργή από την Ρωσία

Σε ειδική τελετή που διοργανώθηκε στο αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών και παρευρέθηκε η πολιτική ηγεσία του Μαυροβοουνία έγινε από τη Δευτέρα 5 Ιουνίου επίσημα μέλος της Βορειο-Ατλαντικής Συμμαχίας. Στην τελετή παρευρέθηκαν ο πρωθυπουργός Ντούσκο Μάρκοβιτς και ο υπουργός εξωτερικών Srdjan Darmanovic.

Με την είσοδο του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ εξασφαλίζεται η σταθερότητα στα δυτικά των Βαλκανίων καθώς και η ειρήνη και η ασφάλεια. Αυτό δεν ισχύει για όλους καθώς η Ρωσία εξοργισμένη από αυτή την κίνηση τιμώρησε το Μαυροβούνιο μπλοκάροντας την εισαγωγή του κρασιού στη χώρα κάτι που αποτελεί πλήγμα της τάξης των 1,7 εκατομμυρίων ευρώ για το Μαυροβούνιο από τα συνολικά 2,5 εκατομμύρια που εξάγονται στην Ρωσία.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ποια θα είναι η στάση του Ντόναλντ Τραμπ και το αν επιθυμεί την περαιτέρω δέσμευση των ΗΠΑ με τη Συμμαχία που κατά την προεκλογική του εκστρατεία χαρακτήρισε παρωχημένη. Το site politico υπενθυμίζει και τον απρεπή τρόπο με τον οποίο είχε εκφραστεί στην πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ όταν είχε αρνηθεί να δεσμευτεί κατηγορηματικά στο άρθρο 5 για την κοινή άμυνα των χωρών-μελών κάτι που αιφνιδίασε ακόμα και τους στενούς του συνεργάτες που πίστευαν ότι όλα θα ήταν εντάξει μέχρι και την τελευταία στιγμή.Θέμα συζητήσεων έχει γίνει και η επίμαχη φωτογραφία που έχει κατακλύσει το ίντερνετ με τον Αμερικανό πρόεδρο να σπρώχνει βίαια τον Μαυροβούνιο πρωθυπουργό ώστε να μπει στην πρώτη σειρά για την φωτογραφία.

montenegro1_0

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων