Τα τελευταία χρόνια, η τρισδιάστατη εκτύπωση έχει χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή των πάντων, από σπίτια μέχρι επιχειρήσεις, ακόμη και γέφυρες. Τώρα, το Ντουμπάι πρόκειται να κατασκευάσει το πρώτο τρισδιάστατα εκτυπωμένο τζαμί στον κόσμο.
Το διώροφο τζαμί των 2.000 τ.μ. θα φιλοξενεί 600 άτομα, σύμφωνα με τον Ali Mohammad Alhalyan Alsuwaidi, επικεφαλής μηχανικό στο Τμήμα Ισλαμικών Υποθέσεων και Φιλανθρωπικών Δραστηριοτήτων (IACAD) της κυβέρνησης του Ντουμπάι. Η κατασκευή του έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους και αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2025.
«Επιλέξαμε την τρισδιάστατη εκτύπωση επειδή πρόκειται για μια νέα και καινοτόμο τεχνολογία που μπορεί ενδεχομένως να εξοικονομήσει χρόνο και πόρους σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους κατασκευής», δήλωσε στο CNN ο Alhalyan Alsuwaidi.
Η κατασκευή κτιρίων με τη χρήση τρισδιάστατης εκτύπωσης απαιτεί μεγάλους εκτυπωτές. Η συντριπτική πλειονότητα των κατασκευών που εκτυπώνονται τρισδιάστατα κατασκευάζονται από σκυρόδεμα, αλλά η εκτύπωση με τη χρήση άλλων υλικών, όπως ο πηλός, είναι επίσης δυνατή.
Εκσυγχρονισμός της κατασκευαστικής βιομηχανίας
Το Ντουμπάι έχει θέσει ως στόχο να γίνει η παγκόσμια πρωτεύουσα της τρισδιάστατης εκτύπωσης και το 2018 εγκαινίασε μια στρατηγική η οποία προέβλεπε ότι το 25% των νέων κατασκευών του εμιράτου θα είναι τρισδιάστατα εκτυπωμένες έως το 2030.
Μέχρι το 2019 η χώρα κατείχε το παγκόσμιο ρεκόρ για τη μεγαλύτερη τρισδιάστατα εκτυπωμένη κατασκευή – το κτίριο του Δήμου του Ντουμπάι (με ύψος 9,5 μέτρα και έκταση 640 τετραγωνικά μέτρα) – καθώς και το πρώτο τρισδιάστατα εκτυπωμένο γραφείο στον κόσμο και ένα ερευνητικό εργαστήριο drone.
Υπάρχουν όμως και άλλα νέα τρισδιάστατα εκτυπωμένα κτίρια που κατασκευάζονται σε όλο τον κόσμο – από κατοικίες για πρόσφυγες στην Ιορδανία και για άστεγους στο Όστιν του Τέξας, μέχρι ολόκληρα συγκροτήματα κτιρίων, όπως το στρατιωτικό εκπαιδευτικό κέντρο Camp Swift, έκτασης 353 τετραγωνικών μέτρων, και ολόκληρες γειτονιές, όπως το έργο New Story στο Ταμπάσκο του Μεξικού, το οποίο θα παρέχει σπίτια σε οικογένειες που ζουν σε συνθήκες φτώχειας.
ΠΗΓΗ: CNN