Σε οριακό σημείο βρίσκεται η κατάσταση στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Οι κάτοικοι έχουν ξεσηκωθεί καθώς έξι μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί η κατάσταση με την παρουσία των προσφύγων και μεταναστών, αλλά αντίθετα έχει επιδεινωθεί δραματικά.
Σήμερα βρέθηκαν στο Μέγαρο Μαξίου προκειμένου να επιδώσουν το ψήφισμα διαμαρτυρίας των κατοίκων, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, οι δήμαρχοι Λέσβου, Χίου και Σάμου, των νησιών που χθες «νέκρωσαν» στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας για το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Ακολούθως, αναμένεται να συναντηθούν με τον υπουργό Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη.
«Δεν ζητάμε να πατήσουμε κάποιον διακόπτη και να επιστρέψουμε ξαφνικά στην προ του 2015 κατάσταση. Ζητάμε όμως να τηρηθούν τα λογικά», λέει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γεώργιος Στάντζος, αναφερόμενος στα αιτήματα των νησιωτών. Στη Σάμο, στη θέση Ζερβού, ήδη ετοιμάζεται νέο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ), το οποίο σύμφωνα με τον κ. Στάντζο αναμένεται να έχει χωρητικότητα 1.200 ατόμων. «Η κυβέρνηση έχει αναφερθεί σε δομή που θα χωράει 7.000 άτομα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει, δεδομένου του πληθυσμού του νησιού», τονίζει ο δήμαρχος.
«Δικαιολογημένη» χαρακτήρισε ο νέος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης την αγανάκτηση των πολιτών «για τη συνεχιζόμενη μεταναστευτική κρίση». Όσον αφορά τις κινητοποιήσεις στα νησιά, ανέφερε ότι οι νησιώτες σηκώνουν δυσανάλογο βάρος και πρόσθεσε πως στόχος της κυβέρνησης είναι «η μείωση των ροών και αυτό θα επιτευχθεί μέσα από την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, την αύξηση των επιστροφών και τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα». Μίλησε για ενότητα και ορθολογική διαχείριση του ζητήματος.
To μεταναστευτικό – προσφυγικό τέθηκε χθες και στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) όπου ο πρόεδρος της Ενωσης και δήμαρχος Τρικάλων, Δημήτρης Παπαστεργίου, υποστήριξε ότι όλοι οι δήμοι πρέπει να βάλουν πλάτη. «Η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει τη φύλαξη των συνόρων, πρέπει άμεσα να ξεκινήσει τη διαδικασία του ασύλου και όσοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας να μείνουν και οι υπόλοιποι να γυρίσουν στις πατρίδες τους», τόνισε ο κ. Παπαστεργίου, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς σε όσους περιμένουν να σταματήσουν οι ροές μέσω της αυστηρής φύλαξης των συνόρων.
«Αλλά αυτό είναι το μακροπρόθεσμο» σημείωσε, εστιάζοντας στην ευθύνη της κάθε δημοτικής αρχής και στην αναγκαιότητα έμπρακτης στήριξης των νησιών μας. «Το άμεσο είναι τι λέμε στους δημάρχους των νησιών που έχουν να διαχειριστούν πληθυσμούς πολλαπλάσιους από τους πληθυσμούς των νησιών τους. Πρέπει να βοηθήσουμε. Αφού φροντίσουμε να τηρηθούν κάποιες προϋποθέσεις. Δεν είναι μόνο θέμα ανθρωπισμού για τους ίδιους τους μετανάστες, αλλά και θέμα αλληλεγγύης στους δημάρχους και κατοίκους των νησιών».
Η κατάσταση όπως την διεκτραγωδούν οι κάτοικοι των νησιών δεν είναι τραγική μόνον για τους κατοίκους αλλά και για τους ίδιους τους μετανάστες που συνωστίζονται μέσα σε ανύπαρκτες δομές. Χιλιάδες άνθρωποι, περίπου το 30% παιδιά, πολλά από αυτά κάτω των 10 ετών και ασυνόδευτα.
Μόνον ένας γιατρός, αλλά χωρίς φάρμακα.
Το κρύο και η υγρασία κάνει την κατάσταση αφόρητη, η παραβατικότητα στα ύψη.
Κανείς δεν γνωρίζει που μπορεί να φτάσει αυτή η κατάσταση που προσβάλει και την Ελλάδα ως κράτος υποδοχής και μας εκθέτει διεθνώς με δημοσιεύματα και σχόλια.
Η επανίδρυση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου μπορεί να βοηθήσει αλλά από μόνη της δεν λέει κάτι. Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει σοβαρά ποια πολιτική θα ακολουθήσει σε σχέση όχι μόνον με όσους βρίσκονται ήδη στη χώρα μας αλλά κυρίως με όσους συνεχίζουν να έρχονται.