Μπορεί ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να εξορκίζει κάθε λίγο και λιγάκι τις εκλογές, πλην όμως στο μυαλό του υπάρχει πάντοτε ο αιφνιδιασμός. Πεπεισμένος ότι μπορεί σε προεκλογική να καλύψει την δημοσκοπική απόσταση που τον χωρίζει από τον Κυρ. Μητσοτάκη, ετοιμάζεται δια παν ενδεχόμενο…
Αλλά κι αν χάσει τις εκλογές, ελπίζει ότι θα τις χάσει με μικρή διαφορά από τη ΝΔ. Έτσι, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι οι εντολές που έχει δώσει είναι ότι σε περίπτωση ήττας, σε περίπτωση δηλαδή που ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται δεύτερο κόμμα, να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η ΝΔ και Κεντροαριστερά να μην μπορούν να εκλέξουν 180 βουλευτές. Γιατί άραγε;
Επειδή, όπως μαθαίνω από τα άδυτα του Μαξίμου ο αριθμός 180 δεν μπορεί να επιφέρει νέες εκλογές. Αρκούν δηλαδή ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το 2020. Το σενάριο το 2015 μπορεί κάλλιστα να επαναληφθεί με μία διαφορά: Οι εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική. Συνεπώς από τώρα στο Μαξίμου κάνουν λόγο για ένα «δεξιό διάλειμμα», αν χάσουν τις εκλογές.
Εκείνο που περιμένει τώρα ο Πρωθυπουργός είναι ο σχηματισμός νέας γερμανικής κυβέρνησης, ώστε να αρχίσουν κατά ένα τρόπο οι συζητήσεις για το χρέος. Επιπλέον ποντάρει και στο κοινωνικό μέρισμα που πρόκειται να χορηγήσει εκεί γύρω στα Χριστούγεννα (ως μποναμά), ευελπιστώντας ότι θα βελτιώσει την απόδοσή του στις δημοσκοπήσεις.
Οι απουσίες και οι απόντες
Να σας πληροφορήσω πως προ ημερών αποχώρησε από το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ το μέλος Στίβεν Φράνκ, ο οποίος είχε καταστήσει γνωστή την επιθυμία του να φύγει από το Ταμείο ήδη από Σεπτέμβριο. Η αποχώρηση του Φράνκ αφήνει το Ταμείο με τρεις κενές θέσεις, καθώς αναζητείται ακόμη αντικατάστασης του προσφάτως αποχωρήσαντα Τάκη Δουμάνογλου, αλλά και αντικατάστασης του προέδρου Γιώργου Μιχελή. Αλλά και όσοι παραμένουν στο Ταμείο και λαμβάνουν τις παχυλές αμοιβές τους δεν κτυπάνε και κάθε μέρα κάρτα…
Δηλαδή, για να γίνω πιο σαφής, κάνουν εμφανίσεις στη χάση και στη φέξη. Όπως μου λένε, αυτό ισχύει και για τον CEO του ΤΧΣ τον Αυστριακό Μάρτιν Τσούρντα, ο οποίος ήλθε με πολλές περγαμηνές, αλλά δεν έχει επιδείξει κανένα έργο στο μέτωπο της διατήρησης της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, «προς χάριν του δημοσίου συμφέροντος». Θα μου πείτε μπορεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να γίνει απουσιολόγος του ΤΧΣ; Το μόνο που μπορώ να σας πως είναι ότι καθημερινά παίρνει το πρωινό του από το φούρνο που βρίσκεται στο ισόγειο του κτηρίου που στεγάζει το Ταμείο. Δεν θα έβλαπτε να ανέβει και καμία σκάλα, παρέα με την Ράνια Αικατερινάρη, την επικεφαλής του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, στο οποίο υπάγεται πλέον διοικητικά το ΤΧΣ.