Γράφει ο Αλέξανδρος Τρίγγος
Η Ελλάδα χρειάζεται ένα δίκτυο μικρών θαλάσσιων πάρκων με δυνατότητα ανάπτυξης καταδυτικών δραστηριοτήτων. Το μέλλον στον τομέα του καταδυτικού τουρισμού της ανήκει, ώστε να γίνει «Καραϊβική» της Ευρώπης, με περισσότερα από 1.500 ναυάγια διαφόρων εποχών, πάνω από 15.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής και βυθισμένες πολιτείες από τα προϊστορικά ακόμη χρόνια, ζεστά και διαυγή νερά.
Έτσι στην τελική ευθεία έχει μπεί η προετοιμασία για να ανοίξει ο δρόμος για την δημιουργία «υποβρύχιου μουσείου» στο Λαύριο, με 7 επισκέψιμα ναυάγια. Το κλειδί για να ξεκινήσει η διαδικασία υλοποίησης αυτού του υψηλών προσδιαγραφών έργου είναι η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στην Περιφέρεια Αττικής, το υπουργείο Πολιτισμού και τον Δήμο Λαυρεωτικής. Σε δεύτερη φάση θα υπογραφεί άλλη σύμβαση με τον Δήμο Μαραθώνα.
Μετά την υπογραφή και την ολοκλήρωση αναγκαίων νομοθετικών ρυθμίσεων θα ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου, που αναμένεται να συμβάλει τόσο στην εθνική οικονομία όσο και στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών με την δημιουργία θέσεων εργασίας. Παράλληλα, θα ενισχύσει την Αττική ως τουριστικό και πολιτιστικό προορισμό, με την προβολή ενάλιων μνημείων.
«Πρόκειται για μία πρόκληση και ταυτόχρονα μια ευκαιρία. Μια πρόκληση γιατί επιτέλους η πατρίδα μας μπορεί και πρέπει να μπεί στον παγκόσμιο χάρτη του καταδυτικού τουρισμού και βεβαίως αποτελεί μια ευκαιρία, όσον αφορά την ανάταξη συνολικάτης ελληνικής οικονομίας», έχει δηλώσει η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, θέτοντας ως στόχο «του χρόνου το καλοκαίρι να μπορέσουμε να βάλουμε την πατρίδα μας στον παγκόσμιο χάρτη του καταδυτικού τουρισμού».
«Οταν οι δημόσιοι φορείς, όπως το υπουργείο Πολιτισμού, οι δήμοι και η Περιφέρεια Αττικής θέλουν τότε και μπορούν. Αθόρυβα, χωρίς υστεροβουλίες και τυμπανοκρουσίες, μήνες τώρα εργαζόμαστε για ένα αίτημα δεκαετιών», είχε πει η περιφερειάρχης έπειτα απο σύσκεψη για το θέμα.
Ο καταδυτικός τουρισμός σε αριθμόυς απο την Ευρωπαϊκή Υποβρύχια Ομοσπονδία