Ομόφωνη αναμένεται να είναι σήμερα η υιοθέτηση, από το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) των Ηνωμένων Εθνών, του ψηφίσματος με το οποίο θα ανανεώνεται για ακόμη έξι μήνες, έως τις 31 Ιανουαρίου 2018, η θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο.
Σύμφωνα με το ΡΙΚ, στο τελικό σχέδιο του ψηφίσματος, το νέο στοιχείο είναι ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά από τον γενικό γραμματέα «να διεξάγει μια στρατηγική αναθεώρηση της Ειρηνευτικής Δύναμης, επικεντρωμένη σε συμπεράσματα και συστάσεις για το πώς αυτή θα πρέπει να διαμορφωθεί κατά τον βέλτιστο τρόπο, για την εφαρμογή της υφιστάμενης εντολής της, που θα βασίζεται αποκλειστικά σε αυστηρά τεκμηριωμένη εκτίμηση της επίπτωσης των δραστηριοτήτων της».
Κατά τα λοιπά το ΣΑ «καλωσορίζει την πρόοδο στην, υπό την καθοδήγηση των ηγετών, διαδικασία από την 11η Φεβρουαρίου 2014 και τις προσπάθειες των ηγετών και των διαπραγματευτών τους για να επιτευχθεί μια συνολική και διαρκής διευθέτηση, σημειώνει το αποτέλεσμα της διάσκεψης για την Κύπρο και παροτρύνει τις πλευρές και όλους τους εμπλεκόμενους συμμετέχοντες να διατηρήσουν τη δέσμευσή τους σε μία διευθέτηση υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».
Επίσης, καλεί, μεταξύ άλλων, τους δύο ηγέτες «να καταβάλουν προσπάθειες για περαιτέρω εργασία για την επίτευξη συγκλίσεων στα βασικά θέματα» και «να βελτιώσουν τη δημόσια ατμόσφαιρα για τις διαπραγματεύσεις προς διασφάλιση μιας διευθέτησης, συμπεριλαμβανομένης της επικέντρωσης των δημοσίων μηνυμάτων πάνω στις συγκλίσεις και στην πορεία προς τα μπρος, και της μεταφοράς πιο εποικοδομητικών και εναρμονισμένων μηνυμάτων».
Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών «να διατηρήσει τον προγραμματισμό για τη μετάβαση σε σχέση με μία διευθέτηση, καθοδηγούμενος από την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, και ενθαρρύνει τις πλευρές να εμπλακούν μεταξύ τους, καθώς και με την Ειρηνευτική Δύναμη και την αποστολή καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών σε ότι αφορά το θέμα αυτό» και προτρέπει την εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Εξάλλου, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ, δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη παίρνουν τη διπλωματική διαδικασία πολύ σοβαρά. «Προτιθέμεθα να διατηρήσουμε ιδιωτικές τις διπλωματικές μας ανταλλαγές και συνομιλίες, οι οποίες έχουν το νόημα να διεξάγονται κατ’ αυτόν τον τρόπο και έχουμε εμπιστοσύνη ότι και τα μέρη θα πράξουν το ίδιο» πρόσθεσε.