Στο απόλυτο σκοτάδι βυθίστηκε ο Λίβανος, το απόγευμα της Τετάρτης, μετά την ανακοίνωση της αναστολής λειτουργίας των εργοστασίων παραγωγή ενέργειας Deir Ammar στα βόρεια της χώρας και Zahrani στο νότο από την εταιρεία που τα εκμεταλλεύεται, «Prime South», λόγω έλλειψης χρηματοοικονομικής ρευστότητας.
Οι πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης φιλοξένησαν τις αντιδράσεις των πολιτών, εν μέσω του καύσωνα που έπληξε την περιοχή γενικότερα και τον Λίβανο, ιδιαίτερα των ασθενών που χρειάζονται ηλεκτρικές συσκευές. Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στο διεθνές αεροδρόμιο Rafic Hariri της Βηρυτού σταμάτησε επίσης το βράδυ της Τετάρτης και αυτή τη στιγμή λειτουργεί με δικές του γεννήτριες.
Η αιτία της κρίσης
Η Electricité du Liban εξέδωσε δήλωση που δικαιολογεί την παύση των εργοστασίων Deir Ammar και Zahrani για παραγωγή ενέργειας, σημειώνοντας ότι προμηθεύουν δημόσιους φορείς, ειδικά το αεροδρόμιο και τους επίσημους φορείς.
Η Electricité du Liban είχε ζητήσει προηγουμένως από την Banque du Liban να μεταφέρει ένα ποσό 10 εκατομμυρίων δολαρίων στον λογαριασμό της εταιρείας εκμετάλλευσης, Prime South, στο πλαίσιο της σύμβασης για τη λειτουργία και τη συντήρηση των δύο εργοστασίων, σύμφωνα με τον μηχανισμό που καθιέρωσε η τράπεζα, αλλά το ποσό αυτό δεν έχει καταβληθεί μέχρι στιγμής στην εταιρεία εκμετάλλευσης.
Την Παρασκευή, η Η Electricité du Liban έλαβε μια επιστολή από την Prime South που περιείχε μια προειδοποίηση να συλλάβει τα δύο εργοστάσια και να τα παραδώσει στην εταιρεία, και η εταιρεία παρέτεινε αυτήν την προειδοποίηση μέχρι την Τετάρτη, όταν τελικά ανεστάλησαν τα προαναφερθέντα εργοστάσια.
Αυτή η κρίση συνοδεύεται από υψηλό κύμα καύσωνα που πλήττει την περιοχή και τον Λίβανο, με τον οποίο η υγρασία στη Βηρυτό έφτασε το 92% και «Υπάρχει ισχυρός καύσωνας που θα πλήξει τον Λίβανο και τη Συρία από την πλευρά της θάλασσας, συνοδευόμενος από υψηλή υγρασία 92 τοις εκατό».
«Ο καιρός γίνεται ασφυκτικός στις ακτές και στα βουνά, αλλά στις εσωτερικές περιοχές της κοιλάδας Bekaa, η υψηλή θερμοκρασία παραμένει η ίδια, μεταξύ 38 και 42 βαθμών Κελσίου».
Άμεσος κίνδυνος για την υγεία
Σχολιάζοντας τη σοβαρότητα των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και τον περιορισμό των ωρών λειτουργίας της γεννήτριας, ο διευθυντής του Λιβανέζικου Νοσοκομείου Jeitawi, καρδιολόγος Naji Abi Rashid, δήλωσε:
«Εάν δεν υπάρχει ψύξη, πολλοί άνθρωποι θα υποφέρουν από καρδιακά προβλήματα».
«Ένα μεγάλο τμήμα ασθενών, ηλικιωμένοι, άτομα με ειδικές ανάγκες, ακόμη και παιδιά, και όσοι εξαρτώνται από τεχνητούς αναπνευστήρες, επηρεάζονται από αυτό».
«Δερματικό εξάνθημα και ερυθρότητα μπορεί να εμφανιστούν σε μερικούς, και είναι καλύτερο να παρέχεται ψύξη σε τέτοιες ομάδες».
Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας
Πηγή: ertnews.gr