Δευτέρα, 16 Μαΐου, 2022

Στο σταθμό του Λεβερκούζεν κ. Στουρνάρα;

Προφανώς η απόφαση των ευρωπαϊκών περί νέου κουρέματος των ελληνικών ομολόγων (κουρέλια τα χαρακτηρίζουν οι ευρωπαίοι) δεν είναι σοβαρή.

Είναι το 3ο στην σειρά hair cut για τα ελληνικά ομόλογα και προφανώς ακολουθεί και 4ο.

Όμως εάν την δεύτερη φορά επλήγησαν άσχημα τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία τώρα με το 3ο κούρεμα (επαναγορά λέγεται που είναι πιο sic) κάποια θα καταρρεύσουν. Όπως για παράδειγμα τα επικουρικά και το ταμείο των αυτοαπασχολουμένων. Αυτό σημαίνει ότι όταν γίνουν στο μέλλον αναλογιστικές μελέτες θα βγάλουν ότι «λεφτά δεν έχετε άρα δεν έχετε και συντάξεις».

Η Ευρώπη τελικά σε ό,τι έκανε με την Ελλάδα απέτυχε. Απέτυχε να προβλέψει την ύφεση, το πλεόνασμα και αλλά πολλά. Το μόνο σίγουρο που πέτυχε είναι να βάλει νέους φόρους και να μειώσει το εισόδημα. Κλασσικά πράγματα δηλαδή.

Μπορεί ο υπουργός των Οικονομικών να χαρακτήρισε «πατριωτικό καθήκον» την συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων στην επαναγορά χρέους, όμως εάν γίνει κάτι τέτοιο κυρίως τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα έχουν να δώσουν ούτε ευρω.

Και επειδή τις συντάξεις τις εγγυάται το ελληνικό δημόσιο αυτή θα υποχωρήσει στα 300 άντε 400 ευρώ για όλους.
Μήπως λοιπόν σε λίγα χρόνια τα πατριωτάκια από τον πολύ πατριωτισμό θα πεινάνε στους δρόμους ή μήπως στον σταθμό του…. Λεβερκούζεν;

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων