Τον τρόπο με τον οποίο θα ανακόψει την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα ψάχνει η κυβέρνηση η οποία είναι αρκετά «θορυβημένη» από τη συνεχή αύξηση των κρουσμάτων.
Την Τρίτη 29/9 ανακοινώθηκαν 416 νέα κρούσματα γεγονός που δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας ότι τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί λειτουργούν αποτελεσματικά.
Το κυβερνητικό επιτελείο σε συνεργασία με την Επιτροπή λοιμωξιολόγων αναζητούν συνεχώς λύσεις προκειμένου να μην επιβαρυνθεί το Σύστημα Υγείας και να μην παρατηρηθούν φαινόμενα που είδαμε σε άλλες χώρες και στη δική μας.
Σε αυτό το πλαίσιο σήμερα (30/9) ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη πλέον σύσκεψη με τους λοιμωξιολόγους προκειμένου να συζητήσουν για το αν είναι απαραίτητο να ανακοινωθούν νέα μέτρα. Στόχος της κυβέρνησης είναι να αποφύγει ένα νέο πιθανό lockdown και να περιορίσει την εξάπλωση του covid με τις λιγότερες δυνατές «απώλειες».
Ποια μέτρα συζητούνται
Η κυβέρνηση συζητά μια δέσμη νέων μέτρων προκειμένου να καταφέρει να περιορίσει τον covid. Αυτά είναι:
1. Διακοπή κυκλοφορίας τη νύχτα. Το κλείσιμο των καταστημάτων στις 12 και το υποχρεωτικό λουκέτο σε περίπτερα και κάβες την ίδια ώρα, έγινε για να περιοριστεί η κίνηση τις βραδινές ώρες. Αν, όμως, συνεχιστεί ο συνωστισμός στις πλατείες, δεν αποκλείεται περιορισμός της κυκλοφορίας τη νύχτα. Ενδεχομένως να γίνει με τη χρήση SMS για όσους πρέπει να μετακινηθούν.
2. Περιορισμός κυκλοφορίας ηλικιωμένων. Είναι το σενάριο για το οποίο υπάρχει μεγάλη συζήτηση καθώς στοχοποιεί ουσιαστικά τους 65άρηδες οι οποίοι κατά γενική ομολογία είναι προσεκτικοί και τηρούν τα μέτρα. Ενδεχομένως να υπάρξει ωράριο για την επίσκεψή τους στα σούπερ μάρκετ ή σε άλλους χώρους και επιστροφή των SMS ή των υπογεγραμμένων δηλώσεων για την έξοδο από το σπίτι. O Στ. Πέτσας διέψευσε ότι εξετάζεται ένα μέτρο που θα αφορά μόνο συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.
3. Καθολική χρήση μάσκας στην Αττική στο μοντέλο Τρικάλων. Το εισηγούνται πολλοί επιστήμονες, είναι το έσχατο μέτρο αν η κατάσταση ξεφύγει για τα καλά.
4. Εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων και κυλιόμενο ωράριο. Και φυσικά ενίσχυση της τηλεργασίας. Για το κυλιόμενο ωράριο η Ν. Κεραμέως είπε ότι θα υπήρχε πρόβλημα με τα ολοήμερα.
5. Κλείσιμο καταστημάτων από τις 10 το βράδυ. Δύο ώρες νωρίτερα δηλαδή για εστιατόρια και μπαρ, αν και είναι ένα μέτρο που θα ενίσχυε τα οικονομικά προβλήματα των επιχειρηματιών ενώ ενδεχομένως να έβγαζε περισσότερους νέους στις πλατείες.