Μπορεί το πρώτο ραντεβού της κυβέρνησης με τους επικεφαλής του «κουαρτέτου» των θεσμών να πραγματοποιείται σήμερα μετά και την αυτοκρατορική άφιξη της εκπροσώπου του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου, το κλίμα ωστόσο δεν δικαιολογεί αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας ως τις 20 Αυγούστου.
‘Ηδη ο γερμανικός τύπος τα τελευταία 24ωρα – και δεν είναι καθόλου τυχαίο αυτό – προετοιμάζει τη γερμανική κοινή γνώμη για τα χειρότερα αναφορικά με την Ελλάδα. Δυσοίωνο προβλέπει το μέλλον των διαπραγματεύσεων η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung σε άρθρο στην online έκδοσή της, κάνοντας λόγο για μία εξίσωση που δεν μπορεί να επιλυθεί. «Τα ευρωπαϊκά κράτη δεν θέλουν να βοηθήσουν χωρίς τη συμβολή του ΔΝΤ. Το ΔΝΤ όμως θα βοηθήσει μόνο αν τα ευρωπαϊκά κράτη καταστήσουν το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο, δηλαδή αν το μειώσουν. Αυτό όμως γίνεται ακόμη πιο δύσκολο αφού το χρέος θα αυξηθεί σημαντικά με το τρίτο πακέτο. Όλοι οι συμμετέχοντες γνωρίζουν ότι αυτή η εξίσωση δεν μπορεί να λυθεί. Η αποτυχία λοιπόν είναι αναμενόμενη», σχολιάζει η αρθρογράφος.
Το ΔΝΤ ξεκαθαρίζει τη στάση του, αναφέρει και η Frankfurter Allgemeine: Το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει προς το παρόν στο τρίτο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας. Με αυτό τον τρόπο το ΔΝΤ θέτει υπό πίεση τους πιστωτές επιμένοντας σε ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους, εκτιμά η εφημερίδα. Όπως έγινε γνωστό το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει αρχικά στη διαδικασία προκαταρκτικής συμφωνίας, ενώ σε δεύτερη φάση θα συμμετάσχει αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις: Πρώτον η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και δεύτερον οι ευρωπαίοι πιστωτές της θα πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα σημαντικό κούρεμα του ελληνικού χρέους.
Η εφημερίδα Die Zeit σχολιάζει ότι η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει ένα κλασσικό κούρεμα του ελληνικού χρέους, όμως δεν διαφωνεί με την παράταση της ωρίμανσής του και με μια μείωση των επιτοκίων. Παράλληλα όμως το Βερολίνο βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς θεωρεί σημαντική τη συμμετοχή του ΔΝΤ στις προσπάθειες διάσωσης της Ελλάδας.
Από την πλευρά της η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt εξηγεί ότι η απόφαση για ένα ενδεχόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους μπορεί να καθυστερήσει αρκετούς μήνες, ενδεχομένως και έως τις αρχές του επόμενου έτους.
«Η Μέρκελ σε δύσκολη θέση: Το ΔΝΤ αποχωρεί από τη διάσωση της Ελλάδας», είναι ο τίτλος του οικονομικού ιστότοπου Deutsche Wirtschafts Nachrichten.
Η Γερμανίδα καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ είχε δηλώσει μετά τη σύνοδο κορυφής της 12ης Ιουλίου ότι μπορεί να υπάρξει ένα πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) μόνο αν συμμετέχει και το ΔΝΤ. Όμως η Μέρκελ εξακολουθεί να απορρίπτει την ιδέα μιας απομείωσης του ελληνικού χρέους, εξηγεί ο ιστότοπος.
Ενδεικτικό επίσης του γεγονότος πως το ΔΝΤ κρατά αποστάσεις από όσα συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου είναι κι αυτό που αναφέρει το οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche, επικαλούμενο ένα έγγραφο από τις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ότι το ελληνικό Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων θα καταφέρει να συγκεντρώσει τα επόμενα τρία χρόνια έσοδα μόλις 1,5 δισεκ. ευρώ. Παράλληλα το Ταμείο θεωρεί ότι ο στόχος που έχει θέσει η Γερμανία, δηλαδή τα 50 δισεκ. ευρώ είναι εντελώς μη ρεαλιστικός. Η Ελλάδα είχε θέσει αυτό το στόχο και το 2011, όμως μέχρι τις αρχές του 2015 είχε καταφέρει να συγκεντρώσει μόλις 3 δισεκ. ευρώ. Ο στόχος των 50 δις ήταν μεταξύ των βασικών απαιτήσεων της Γερμανίας στην τελευταία σύνοδο κορυφής, προκειμένου να συμφωνήσει την παροχή περαιτέρω βοήθειας στην Ελλάδα.
Απ’ όλα τα παραπάνω συνάγεται πως το χάσμα μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ είναι μεγάλο και κινδυνεύει να πέσει μέσα σε αυτό η Ελλάδα, όσο η εξίσωση του ελληνικού προγράμματος παραμένει άλυτη.