«Κάθε τρίμηνο και χειρότερα»… αυτό ισχύει από τον Ιούνιο του 2011 που το πρακτορείο Reuters άρχισε να κάνει μια 3μηνιαία δημοσκόπηση σε 40 οικονομολόγων. Ισχύει και τώρα και για τις τέσσερις χώρες της ευρωζώνης που εφαρμόζουν προγράμματα λιτότητας θα ισχύσει για όλη τη χρονιά, καθώς δεν βλέπουν ανάπτυξη πριν από το 2014. Προβλέπουν επιδείνωση, καθώς δυσχεραίνεται η ανάκαμψη των οικονομιών του Ν ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται. Η μόνη που έχει ελπίδες να σημειώσει ελαφρά ανάκαμψη είναι η Ιρλανδία που ενδεχομένως το 2014 να ξεπεράσει η ανάπτυξή της το 1%.
Για την Ελλάδα αναμένεται μια επιβάρυνση της ύφεσης κατά -0,2% ως -0,5% από την Κύπρο που προστέθηκε στο κλάμπ των χωρών που ζήτησαν βοήθεια.
Για την Πορτογαλία, οι 40 οικονομολόγοι προβλέπουν ύφεση κατά -2,4% φέτος και ισχνή ανάπτυξη 0,3% το 2014, μετά την υποχώρηση του ΑΕΠ της κατά -3,2% πέρυσι.
Για την Ισπανία η πρόβλεψη είναι συρρίκνωση από -1% ως -1,5%, αλλά το ότι πέτυχε να προσελκύσει κεφάλαια από τις χρηματαγορές για τα ομόλογά της, δείχνει ότι δεν θα χρειαστεί κρατικό δανεισμό.
Οι 40 διαπιστώνουν κόπωση στην παγκόσμια οικονομία, καθώς δυσκολεύεται να ανακάμψει, αν και πιστεύουν ότι το 2014 θα πιάσει το 3,8%.
Από το κλίμα της καχεξίας δεν ξεφεύγει ούτε η γερμανική οικονομία. Χθες ανακοινώθηκε η συρρίκνωση -για πρώτη φορά από τον περασμένο Νοέμβριο- του ιδιωτικού τομέα της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης. Ο δείκτης του τομέα των υπηρεσιών μειώθηκε σε σχέση με τον Μάρτιο από τις 50,9 μονάδες στις 49,2, ενώ αντίστοιχη ήταν η καταγραφή και για την βιομηχανία, που μετρήθηκε στις 47,9 μονάδες από τις 50,6 του προηγούμενου μήνα. Η μείωση των δεικτών εξέπληξε τους αναλυτές που φοβούνται πλέον υφεσιακούς ρυθμούς στο β΄ τρίμηνο. Η απρόσμενη συρρίκνωση αποδίδεται στη μείωση της ζήτησης γερμανικών προϊόντων από τους ευρωπαίους καταναλωτές που πλήττονται από τη λιτότητα.
Η καγκελάριος Μέρκελ που έχει μπροστά της τις εκλογές και την κατάρρευση των κυβερνητικών της εταίρων, επιλέγει να πετάει την μπάλα εκτός γηπέδου. Τώρα, υποστηρίζει πως θέλει να μειώσει την εξάρτηση των κρατών από τις τράπεζες και για να γίνει αυτό πρέπει να ανεξαρτητοποιηθεί η πολιτική από τις τράπεζες, πράγμα που θα επιτευχθεί αν μειωθούν τα χρέη. Άρα, λέει η κα Μέρκελ, πρέπει οι πολιτικοί να αλλάξουν την διαχείριση του χρέους και να μην δημιουργούμε νέο…