Σοκάρουν οι αριθμοί για την παιδική κακοποίηση στην Ελλάδα και παγκοσμίως, καθώς τουλάχιστον 1 στα 5 κορίτσια και 1 στα 10 αγόρια πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης παγκοσμίως πριν από την ηλικία των 18 ετών, αλλά μόνο 1 στα 3 περιστατικά καταγγέλλεται. Με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα Κατά της Παιδικής Κακοποίησης, ο σύλλογος “Το Χαμόγελο του παιδιού” πραγματοποίησε συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη, δίνοντας στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία που κρύβουν τρομακτικά νούμερα.
Όσον αφορά τη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2014, η “Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056” έλαβε συνολικά 629 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης που αφορούσαν 1254 παιδιά. Από αυτά, τα 594 ήταν αγόρια, τα 503 κορίτσια, ενώ για 157 παιδιά δεν έγινε γνωστό το φύλο ή η ηλικία τους. Το 42% αφορά παιδιά από 0-6 ετών, το 43% αφορά παιδιά που υφίστανται σωματική κακοποίηση, ενώ στο συντριπτικό ποσοστό του 91% των περιστατικών, οι θύτες είναι οι ίδιοι οι γονείς.
“Το Χαμόγελο του Παιδιού” πραγματοποίησε φέτος, 92 επιτόπιες παρεμβάσεις για 151 παιδιά, ενώ μετά τη διενέργεια κοινωνικής έρευνας διαπιστώθηκε ότι το 91% είχαν άμεση ανάγκη απομάκρυνσης από το οικογενειακό τους περιβάλλον, το 8 % είχαν ανάγκη υποστηρικτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών και το 1% άλλης εξειδικευμένης υπηρεσίας. Τα νούμερα είναι τρομακτικά, καθώς όπως ανακοινώθηκε, σε ποσοστό 45% τα παιδιά αυτά ήταν από 0-6 ετών.
Οι αριθμοί αγγίζουν δυσθεώρητα ύψη και σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με διεθνή στατιστικά στοιχεία της ICMEC, τουλάχιστον 1 στα 5 κορίτσια και 1 στα 10 αγόρια πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης πριν από την ηλικία των 18, ενώ μόλις 1 στα 3 περιστατικά καταγγέλλεται. Όπως αναφέρουν οι αριθμοί, το 1% του ανδρικού πληθυσμού, δηλαδή 35 εκ. άνδρες αναπτύσσει παιδοφιλικά κίνητρα. Με βάση τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας, 20,9 εκ. παιδιά είναι θύματα καταναγκαστικής εργασίας, εκ των οποίων τα 4,5 εκ. είναι θύματα καταναγκαστικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο 2 εκατομμύρια παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με τη σεξουαλική κακοποίηση.
“Να αντιδράσουμε γιατί δεν είναι φυσιολογικό μια κοινωνία να κακοποιεί τα παιδιά της. Μας ανησυχεί ότι τον τελευταίο καιρό δεν γίνονται καταγγελίες. Αυτό συμβαίνει γιατί οι άνθρωποι φοβούνται να μιλήσουν και κρύβονται”, τόνισε πρόεδρος του “Χαμόγελου του Παιδιού” Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος. Με τη σειρά της, η κλινική ψυχολόγος του συλλόγου, Αθανασία Κεραμάρη, ανέφερε στην ομιλία της, περιστατικά και πραγματικές ιστορίες παιδιών που συγκλονίζουν, τα οποία κακοποιήθηκαν σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.