Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου, 2021

Στόλτενμπεργκ: Ε.Ε. και ΗΠΑ πρέπει να αντιμετωπίσουν από κοινού την άνοδο της Κίνας

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποιεί την Ευρώπη για την άνοδο της Κίνας.

Τον κίνδυνο διχοτόμησης της Ευρώπης σε περίπτωση που προσπαθήσει να αποκοπεί από τις ΗΠΑ, επεσήμανε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε, ο ίδιος τόνισε ότι η διατλαντική συμμαχία είναι απαραίτητη προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες προκλήσεις της Κίνας.

Ο ίδιος αντιτέθηκε στο αίτημα του Εμαννουέλ μακρόν για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, χωρίς ωστόσο να αναφέρει το όνομά του. Ο Στόλτενμπεργ τόνισε ότι θεωρεί ευνοϊκή την επένδυση της Ε.Ε. στα θέματα αμύνης, όμως μόνο εφόσον συνοδευτεί με μια συμμαχία με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

«Για να προστατεύσουμε την Ευρώπη, χρειαζόμαστε τις διατλαντικές σχέσεις, χρειαζόμαστε τη Βόρεια Αμερική, τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Οποιαδήποτε απόπειρα αυτονομίας, είτε για την Ευρώπη είτε για τη Βόρεια Αμερική, θα ήταν κακή για όλους μας. Πρέπει να μείνουμε μαζί », σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Χαιρετίζω την Ευρωπαϊκή ενότητα, αλλά δεν θα αντικαταστήσει τη διατλαντική ενότητα. Οποιαδήποτε απόπειρα διαχωρισμού είτε της Ευρώπης, είτε των ΗΠΑ, όχι μόνο θα αποδυναμώσει το ΝΑΤΟ, αλλά θα χωρίσει και την Ευρώπη», συνέχισε».

Ο κ. Στόλτενμπεργκ έκανε λόγο για «ψευδαισθήσεις της Ευρώπης που πρέπει να τερματιστούν» και στη συνέχεια τόνισε ότι «καλωσορίζω τις προσπάθειες των ευρωπαίων συμμάχων να ενισχύσουν την άμυνά τους και θεωρώ ότι αυτό μπορεί να σημαίνει την καλύτερη κατανομή πόρων, αυξημένες επενδύσεις σε αμυντικά συστήματα και αντιμετώπιση του κατακερματισμού της αμυντικής βιομηχανίας της Ευρώπης, αρκεί τα παραπάνω να μην ανταγωνίζονται το ΝΑΤΟ».

Ακόμα είπε ότι η συμμαχία Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής ήταν ιδιαίτερα σημαντική για τις σοβαρές προκλήσεις που σχετίζονται με την άνοδο της Κίνας.

«Όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η Παγκόσμια ισορροπία στις δυνάμεις άλλαξε με θεμελιώδη τρόπο. Η άνοδος της Κίνας αλλάζει το περιβάλλον στην ασφάλεια». Ακόμα τόνισε ότι το Πεκίνο δεν έχει απλά τον δεύτερο μεγαλύτερο προϋπολογισμό άμυνας στον πλανήτη, αλλά επενδύει και σε νέες τεχνολογίες και πυρηνικά όπλα.

«Αν μη τι άλλο, το μέγεθος της Κίνας – το στρατιωτικό μέγεθος, το οικονομικό μέγεθος, τα επιτεύγματά τους στην τεχνολογία – όλα αυτά καθιστούν το ΝΑΤΟ ακόμη πιο σημαντικό. Κανένας σύμμαχος, ούτε καν οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν μπορούν να το αντιμετωπίσουν μόνοι τους », επεσήμανε.

Ακόμα, ονομάτισε τις Ιαπωνία, Νότιο Κορέα, Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία ως χώρες που θα πρέπει να τις προσεγγίσει το ΝΑΤΟ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν από κοινού την άνοδο της Κίνας.

Αναλύοντας την κατάσταση με το Αφγανιστάν, όπου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μερική απόσυρση στρατευμάτων πριν αποχωρήσει από τα αξιώματά του στα μέσα Ιανουαρίου, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι είναι σημαντικό τα επιτεύγματα που έγιναν μέσα από πολλά χρόνια σκληρής δουλειάς να μην τεθούν σε κίνδυνο και ότι Το ISIS δεν μπορούσε να κερδίσει τη θέση του στη χώρα.

«Αυτό πρέπει να είναι μια απόφαση του ΝΑΤΟ. Πήγαμε μαζί… και όταν έρθει η ώρα, πρέπει να φύγουμε μαζί », κατέληξε.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων