Κυριακή, 1 Αυγούστου, 2021

Στόλτενμπεργκ: Η Ρωσία δεν αποτελεί απειλή για το ΝΑΤΟ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Η Ρωσία δεν δημιουργεί άμεσο κίνδυνο για τις χώρες του ΝΑΤΟ και η στρατιωτική συμμαχία εξακολουθεί να ελπίζει ότι οι διμερείς σχέσεις θα βελτιωθούν, σύμφωνα με όσα δήλωσε την Πέμπτη ο Γενικός  Γραμματέας του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια υπογράμμισε το γεγονός, πως η Ρωσία έχει υπάρξει πολλές φορές πρόθυμη να χρησιμοποιήσει βία για να αλλάξει τα σύνορα της Ευρώπης, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην πατρίδα του, τη Νορβηγία, καταδεικνύοντας την Κριμαία, την ανατολική Ουκρανία και τη Γεωργία ως παραδείγματα.

«Αυτό που βλέπουμε είναι περισσότερο απρόβλεπτο, δημιουργεί μεγαλύτερη ανασφάλεια, περισσότερη αναταραχή … (Αλλά) εγώ πιστεύω ότι δεν παρατηρούμε καμία άμεση απειλή εναντίον οποιασδήποτε χώρας του ΝΑΤΟ από την Ανατολή», είπε στο δημόσιο ραδιόφωνο NRK.

Το ΝΑΤΟ έχει επικρίνει επανειλημμένα τη συμμετοχή της Μόσχας στη διαμάχη της Ουκρανίας και ζήτησε να επικυρώσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός εκεί. Η Ρωσία από την πλευρά της αρνείται τις κατηγορίες περί παροχής στρατευμάτων ή όπλων με σκοπό να υποστηρίξει αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.

Από την άλλη μεριά, η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει προκαλέσει ιδιαίτερες ανησυχίες στη Λετονία, τη Λιθουανία και την Εσθονία, τα μόνα κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Οι χώρες της Βαλτικής είναι μικρές και απομονωμένες από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, και έχουν ρωσόφωνες μειονότητες που, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν πέρσι, δίνει στη Μόσχα το δικαίωμα να παρέμβει με στρατιωτική δύναμη.

Ο Στόλτενμπεργκ, όντας και πρώην Πρωθυπουργός της Νορβηγίας, δήλωσε ότι ελπίζει πως οι σχέσεις μεταξύ της Συμμαχίας και της Ρωσίας μπορούν να βελτιωθούν. «Ο στόχος μας εξακολουθεί να είναι η συνεργασία με τη Ρωσία … Αυτό εξυπηρετεί τόσο το ΝΑΤΟ όσο και τη Ρωσία», ανέφερε.

Πηγή

Reuters

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων