Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Στον αέρα η τύχη της Κύπρου

Κρίσιμη συνάντηση αυτή την ώρα των πολιτικών αρχηγών στην Κύπρο, υπό τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Στη συνάντηση αναμένεται να γίνει γνωστό αν θα διεξαχθεί τελικά η ψηφοφορία στην κυπριακή Βουλή για το κούρεμα των καταθέσεων, η οποία είναι προγραμματισμένη να γίνει στις 18:00, με ανοιχτό το ενδεχόμενο της καταψήφισης.

Σε δηλώσεις του ο Κύπριος Πρόεδρος εξέφρασε νωρίτερα φόβους ότι το νομοσχέδιο θα απορριφθεί, καθώς η κυπριακή Βουλή το θεωρεί άδικο και ζημιογόνο για τα συμφέροντα της Κύπρου. Αφησε πάντως να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται εναλλακτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Ηδη ο Νίκος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρης αναχωρεί για την Μόσχα, προκειμένου να έχει συνάντηση αύριο με τον Ρώσο ομόλογό του.

Το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της κυπριακής Βουλής, προβλέπει μηδενική έκτακτη εισφορά για καταθέσεις κάτω των 20.000 ευρώ, 6,75% για καταθέσεις από 20.000 έως 100.000 ευρώ και εισφορά 9,9% για καταθέσεις που ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται άλλη μια πρόταση για δανεισμό από το Ταμείο Πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα, ώστε η κυβέρνηση να καλύψει μεγάλο μέρος των χρημάτων που απαιτούνται και να αποφύγει το κούρεμα των καταθέσεων.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης, μιλώντας στη Βουλή, έκανε λόγο για δύσκολες και οδυνηρές αποφάσεις και για πλήγμα που δέχονται οι σχέσεις της Κύπρου με τη Ρωσία, ενώ προειδοποίησε ότι ακόμη κι αν εγκριθεί το νομοσχέδιο της έκτακτης εισφοράς στις καταθέσεις, η χώρα δεν θα πετύχει το στόχο για έσοδα 5,8 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας είναι σε εξέλιξη αυτή την ώρα έξω από το κτήριο της Κυπριακής Βουλής. Οι πολίτες αριθμούν πέραν των πεντακοσίων αυτή την ώρα, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι λεωφορεία με πολίτες απο άλλες πόλεις είναι ήδη στο δρόμο για την Βουλή όπου θα ενώσουν τις φωνές διαμαρτυρίας τους.

Οι αστυνομικές αρχές, είναι σε επιφυλακή ενόψει των πληροφοριών για έντονες μαζικές συγκεντρώσεις των πολιτών των οποίων ο αριθμός τους αυξάνεται ώρα με την ώρα. Εχουν τοποθετηθεί κάγκελα στο ύψος του δρόμου που βρίσκεται η είσοδος στο χώρο του παλιού νοσοκομείου απέναντι απο το κτίριο της Βουλής προκειμένου να εμποδίζεται η έλευση των διαδηλωτών.

Οι διαδηλωτές κρατούν πανό με συνθήματά κατά του κουρέματος και καλούν τους βουλευτές όπως καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.

ΥΓ: Η κυπριακή ηγεσία είναι φανερό πως θέλει να κερδίσει χρόνο. Εντούτοις η καθυστέρηση συνιστά εξίσου σημαντικό πλήγμα με αυτό καθ’ αυτό το περιεχόμενο της απόφασης.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων