Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Έντονη ανησυχία αλλά και δυσαρέσκεια φαίνεται πως αποπνέει άρθρο του Independent, το οποίο εμπεριέχει δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου σχετικά με το ελληνικό χρέος και τη λαθρομετανάστευση.
Έτσι, στο σχετικό άρθρο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα έχει απειλήσει την υπόλοιπη Ευρώπη με ένα «κύμα οικονομικών μεταναστών» που θα μπορούσε να περιλαμβάνει μαχητές του Isis εάν η χώρα εκτεθεί από τους διεθνείς δανειστές. Και σε μια δήλωση που χαρακτηρίζεται σοκαριστική από το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, ο Έλληνας υπουργός υποσχέθηκε: «Αν μας χτυπήσουν, θα τους χτυπήσουμε.»
Η αιτία της δήλωσης αυτής, βέβαια, θεωρείται ότι προέρχεται από τις υποδείξεις των Ευρωπαίων πιστωτών στην Αθήνα να σταματήσει τη «σπατάλη χρόνου» και να παρουσιάσει τις προτάσεις της για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό γιατί εάν δεν μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε ότι θα σταματήσει τις πληρωμές για το σχέδιο διάσωσης, αναγκάζοντας την Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να οδηγηθεί εκτός ευρωζώνης.
Με κρεμάμενη λοιπόν αυτή την απειλή ο κ. Καμμένος δήλωσε: «Αν καταφέρουν ένα πλήγμα για την Ελλάδα, τότε θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι μετανάστες θα πάρουν χαρτιά για το Βερολίνο.» Και συνέχισε λέγοντας, «Εάν η Ευρώπη μας αφήσει στο έλεος της κρίσης, θα κατακλυστεί από μετανάστες, και θα είναι ακόμη χειρότερα για το Βερολίνο, αν σε αυτό το κύμα των εκατομμυρίων οικονομικών μεταναστών, υπάρξουν κάποιοι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.» Κι αυτός ακριβώς είναι ο φόβος που κάνει έντονο το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας επισημαίνοντας τη σημασία της δήλωσης Καμμένου αλλά και της εισροής μεταναστών σε σχέση με την εθνική αλλά και ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Και βέβαια αυτό που τονίζει το σχετικό άρθρο είναι ότι η Βρετανία, η οποία έχει διατηρήσει τον σχετικό έλεγχο στα σύνορά της, δεν θα επηρεαστεί άμεσα. Εντούτοις, η επίπτωση από την απόφαση του Έλληνα υπουργού Άμυνας αναμένεται να επηρεάσει το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής για ολόκληρη την ήπειρο.
Συνεπώς, οι τριγμοί των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων φέρνουν στην επιφάνεια και μείζονα ζητήματα πέραν των οικονομικών παραμέτρων και δη αυτά που σχετίζονται με τη ευρωπαϊκή ασφάλεια. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι ευθείες απειλές από στελέχη της κυβέρνησης είναι ορθολογικές, θέσφατες ή ευδόκιμες στο πλαίσιο των διεθνών συνομιλιών για το ελληνικό χρέος. Παρ’ όλα αυτά η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση ενός νέου κύκλου διαπραγματεύσεων και στο πλαίσιο μια διαπραγμάτευσης τα αντισυμβαλλόμενα μέρη χρησιμοποιούν τα χαρτιά που ήδη έχουν, είτε αυτά αντανακλούν μια ήπια, είτε μια σκληρή και ίσως ανορθολογική ισχύ.
Πηγή
Independent