Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Παρά τον χρόνιο εκφοβισμό από τη βίαιη εξτρεμιστική οργάνωση Boko Haram, οι κάτοικοι της περιοχής Ντίφα στα νοτιοανατολικά του Νίγηρα δεν είχαν ποτέ πραγματοποιήσει μια συνάντηση για την αντιμετώπιση της απειλής – ίσως δικαιολογημένα.
«Θα μπορούσε να έρθει εδώ κάποιος και να μας σκοτώσει όλους!», δηλώνει ο επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης της Ντίφα, Ινούσα Σάουνα, ενώπιον των 75 ηγετών της περιφέρειας που συγκεντρώθηκαν μαζί με τους πολιτικούς και τους στρατιωτικούς διοικητές στο πολιτιστικό κέντρο της πόλης.
Την ίδια αυτή ημέρα του Σεπτεμβρίου, μια διπλή επίθεση αυτοκτονίας που έφερε τη σφραγίδα της Μπόκο Χαράμ σκότωσε 19 άτομα στο κοντινό Καμερούν.
Η ομάδα, περισσότερο γνωστή για την απαγωγή των περισσότερων από 200 μαθητριών στη Νιγηρία τον Απρίλιο του 2014 έχει επεκταθεί από τη βάση της στη βόρεια Νιγηρία και απειλεί την περιοχή. Έχει κινηθεί κατά των συμμάχων των ΗΠΑ και της Ευρώπης στη Δυτική Αφρική, και ο ηγέτης της Αμπουμπακάρ Σεκάου δήλωσε την πίστη του στο Ισλαμικό Κράτος τον περασμένο Μάρτιο.
Η συνάντηση στη Ντίφα αποτελεί μια μέτρια επιτυχία, όχι μόνο για τις αμοιβαία ύποπτες φυλές της, αλλά και για μια μικρή ομάδα αποτελούμενη από λιγότερα από 20 άτομα των αμερικανικών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, η οποία διεξάγει ένα πείραμα, που αποτελεί μέρος της νέας στρατηγικής του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Οι στρατιώτες, οι οποίοι ενθάρρυναν την συνάντηση και βοήθησαν στην εξασφάλιση ενός δικτύου ασφάλειας, δεν εμπλέκονται στη μάχη και δεν φορούν στολές. Αντίθετα, προσπαθούν χωρίς να δίνουν ορατότητα στις κινήσεις τους να βοηθήσουν το Νίγηρα να χτίσει ένα τείχος κατά της εισβολής της Μπόκο Χαράμ και την στρατολόγηση της νεολαίας της Ντίφα.
Ένας δημοσιογράφος του Reuters ήταν ο πρώτος που κατάφερε να επισκεφθεί το απόσπασμα, το οποίο συγκαταλέγεται ανάμεσα στις περίπου 1.000 μονάδες Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ που έχουν αναπτυχθεί σε ολόκληρη την Αφρική.
Στο Τσαντ, τη Νιγηρία, το Νίγηρα και αλλού, εκτελούν τη σχετικά χαμηλού κινδύνου στρατηγική του Ομπάμα για την αντιμετώπιση των ισλαμιστών εξτρεμιστών από την εύρεση τοπικών συνεργατών πρόθυμων να πολεμήσουν και κατά συνέπεια την αύξηση των μάχιμων στρατευμάτων κατά χιλιάδες.
Η νέα προσέγγιση, την οποία ανακοίνωσε ο Ομπάμα τον Μάιο του 2014, απέχει πολύ από το να αποτελέσει μια χρυσή λύση για τις Ηνωμένες Πολιτείες στην παγκόσμια μάχη κατά των ένοπλου εξτρεμιστικού τομέα του Ισλάμ. Η έμμεση στρατηγική φαίνεται να κλονίζεται στη Μέση Ανατολή, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν βρει λίγους αξιόπιστους συμμάχους στο πεδίο της μάχης στη Συρία. Στο Ιράκ, οι εκπαιδευμένες και υπερεξοπλισμένες από τις ΗΠΑ δυνάμεις εξουδετερώθηκαν πέρυσι κατά τις μαζικές επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους.
Στο Νίγηρα, υπάρχουν σημάδια επιτυχίας κατά της Μπόκο Χαράμ, παρά την πρόοδο που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι αργή στην πολύχρονη προσπάθεια, σύμφωνα με Αμερικανούς, Ευρωπαίους και Αφρικανούς αξιωματούχους.
«Για την περιοχή, αυτός πρόκειται να είναι ένας αγώνας στον οποίο θα εμπλακούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, όχι μόνο στο Νίγηρα, αλλά και αλλού», δήλωσε ο συνταγματάρχης Μπομπ Ουίλσον, διοικητής των αμερικανικών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων στη βόρεια και δυτική Αφρική .
Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι κυρίως ο μουσουλμανικός Νίγηρας αξίζει να βοηθηθεί. Σχετικά σταθερός, αν και βρίσκεται προ των εθνικών και τοπικών εκλογών το 2016, απειλούμενος από την Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία στα νότια, από το χάος στη Λιβύη στα βόρεια και συνεργάτες της Αλ Κάιντα που δραστηριοποιούνται στη γειτονική Αλγερία και το Μάλι.
Οι στρατιώτες των ΗΠΑ στη Ντίφα περιγράφουν την αποστολή τους ως μια ευπρόσδεκτη μεταστροφή από τα μέτωπα των πολέμων του Ιράκ και του Αφγανιστάν, όπου σχεδόν όλοι τους έχουν υπηρετήσει. Σε κάθε περίπτωση, ο αμερικανικός στρατός δεν έχει καθορίσει τη διάρκεια της εκεί παρουσίας του.
Αξίζει να αναφερθεί επίσης, ότι Στο Ιράκ και το Αφγανιστάν οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται επίσης με τις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας και τους επικεφαλής τους – αν και έχουν σταματήσει τη χρήση χιλιάδων στρατευμάτων, drones και πολυδάπανων υποστηρικτικών σχεδίων.