Tην απογοήτευσή του εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, δηλώνοντας «Λυπάμαι πολύ γι’ αυτή τη χώρα», αναφερόμενος στις καταγγελίες ότι ο ίδιος, την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών, έλαβε ποσό ύψους ενός εκατ. ευρώ από τη φαρμακευτική βιομηχανία Novartis.
Απαντώντας σε ερώτηση που δέχθηκε στο πλαίσιο του οικονομικού φόρουμ στους Δελφούς, ο κ. Στουρνάρας είπε πως κατηγορείται πως έλαβε ένα σακίδιο με ένα εκατομμύριο ευρώ χωρίς να υπάρχουν πουθενά ούτε καν ενδείξεις ότι συνέβη κάτι τέτοιο και στηλίτευσε το γεγονός ότι χωρίς στοιχεία κατηγορούνται για δωροδοκία οκτώ πρώην υπουργοί και δύο πρώην πρωθυπουργοί.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τόνισε ότι στη Βουλή των Ελλήνων κατεδαφίστηκαν οι κατηγορίες ότι τα 10 πολιτικά πρόσωπα χρηματίστηκαν. Μάλιστα, αναφερόμενος στην υπόθεση της Novartis σε μια αποστροφή του λόγου του υπογράμμισε: «Λυπάμαι πολύ γι’ αυτή τη χώρα».
Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι η έρευνα που έγινε προ μηνών στην εταιρεία της συζύγου του Λίνας Νικολοπούλου ήταν παράνομη. «Πήραν τα αρχεία των υπολογιστών, δεν βρήκαν τίποτα και δεν τα έχουν επιστρέψει, λυπάμαι αυτό δεν είναι κράτος δικαίου» είπε ο διοικητής της ΤτΕ.
Στην πρόταση για προληπτική γραμμή στήριξης επιμένει ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Γιάννης Στουρνάρας, διατηρώντας ανοιχτή την κόντρα με την κυβέρνηση σχετικά με το καθεστώς της επόμενης ημέρας του ελληνικού προγράμματος.
«Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να χτίσει ένα μαξιλάρι ρευστότητας. Η ΤτΕ που είναι ανεξάρτητη και δεν δέχεται οδηγίες, συμβουλεύει να εξεταστεί η προληπτική γραμμή στήριξης. Το μέτρο αυτό θα μειώσει το κόστος δανεισμού και θα διατηρήσει το waiver για τις ελληνικές τράπεζες», είπε από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, απαντώντας, χωρίς να τον κατονομάζει, στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος χθες έκανε λόγο για σκοπιμότητα πίσω από την επιμονή για την προληπτική γραμμή παρά το γεγονός ότι αντιβαίνει στα σχέδια της κυβέρνησης ή των ευρωπαϊκών οργανισμών.
«Εθελοντικά παραδώσαμε μέρος της κυριαρχίας μας στην Ευρωζώνη και την ΕΚΤ για αρκετά χρόνια», είπε ο Κεντρικός Τραπεζίτης και υπενθύμισε τους κανονισμούς της Ευρωζώνης που δεσμεύουν την Ελλάδα για αρκετά χρόνια σε καθεστώς ισχυρής εποπτείας έως ότου αποπληρωθεί το 75% του χρέους. «Δεν το θεωρώ πρόβλημα. Έχουμε πάρει το μάθημά μας από την κρίση και δεν μας παίρνει να κάνουμε βήματα πίσω».